Linkovi

Roboti ulaze u svakodnevni život


Za mlađu generaciju, pravljenje robota uskoro bi moglo da postane popularno kao slaganje kockica.

Od industrije zabave i usluga, preko proizvodnje, do medicine, spasilačkih operacija, pa čak i sporta, mašine sa veštačkom inteligencijom – odnosno roboti – polako, ali sigurno zamenjuju ljude u raznim oblastima. Roboti su jeftiniji, nikada se ne umaraju i uvek možemo da računamo na njih da nam prave društvo. Za mlađu generaciju, pravljenje robota uskoro bi moglo da postane popularno kao slaganje kockica.

Ovo nije ubrzani snimak. Ovde se jasno vidi kako industrijski robot može da uštedi mogo vremena i napora.

Mašine danas bez problema mogu da zamene ljudsku radnu snagu na teškim poslovima kao što su sortiranje i pakovanje proizvoda, sastavljanje vozila ili pomeranje teških predmeta. Roboti takođe mogu da pomognu pacijentima kojima je potrebna fizikalna terapija.

Ali, oni takođe polako ulaze i u naše svakodnevne živote. U hotelu Hen na, severno od Nagaskija u Japanu, gosti imaju opciju da izaberu recepcionara ljudskog izgleda ili dinosaursa, koji govori engleski jezik.

Robot će odneti kofere u hotelsku sobu i neće očekivati bakšiš. Dok će drugi odložiti prazne torbe u skladišteni prostor. U kafiću, robot će napraviti koktel. Drugi će na brzinu ispeći zakusku.

Ako posetite obližnju prodavnicu, možda vas dočeka “Pepper” – napravljen da bi ljudima pravio društvo i kako bi ih oraspoložio.

Odnosno, “Pepper”-a možete da kupite i da ga odnesete kući. Tinejdžeri će svakako biti opušteni u njegovom prisustvu.

“Želim ga kod kuće. Ako bih ga imala kod kuće volela bih da ćaskam sa njim”, kaže srednjoškolka, Marina.

Uveče ćete možda poželeti da odgledate fudbalsku utakmicu u kojoj učestvuju roboti. Da, možda izgleda da se ove mašine sporo kreću i da su im pokreti izveštačeni, ali nova generacija robotičara sprema se da naprave bolje i brže verzije.

Zabavno je što možete da kodirate i programirate – i robote i video igre”, kaže desetogodišnji Sem Foget.

I na kraju, pre nego što odete u krevet, kvartet robotičkih meda može nešto da odsvira, posle čega ćete zaspati srećni i zadovoljni.

XS
SM
MD
LG