Linkovi

Han - robot sa ljudskim licem


Humanoidni robot pedstavljen na sajmu elektronike u Hong Kongu.

Humanoidni roboti važni su za poslovne komunikacije i mogu da poboljšaju imidž neke kompanije. Jedan takav robot nazvan Han iz kompanije Hanson Robotics može da ima interakciju sa ljudima i da ih prepozna. On je predstavljen na ovogodišnjem sajmu elektronike u Hong Kongu.

Od robota se ne očekuje da se smeje, mršti ili ponaša kao da je pijan, ali Han je tako programiran. Ovaj android takođe može da vodi jednostavan dijalog.

Menadžerka za proizvode u Hanson Robotics, Grejs Koplston, objašnjava da Han nije običan robot.

“Han ne samo da može da napravi realistične grimase, već može i da komunicira sa svojim okruženjem. Postavili smo kamere u njegove oči i grudi, koje mu omogućavaju da raspozna ljudska lica, i ne samo to, nego i pol, godine, da li su srećni ili tužni i to ga čini vrlo privlačnim za hotele npr. gde mušterije moraju da se poštuju i da se sa njima komunicira na pravi način”, kaže Koplston.

Humanoidni robot je pravi hit među posetiocima elektronskog sajma “Global Sources” u Hong Kongu.

“Bilo je zabavno i zanimljivo. On vam odgovara i to precizno”, kaže biznismen Harbadžan Sing Seti.

Koplston je sigurna da će Han biti važan faktor na mnogim tržištima kao što su bolnice, zabava i što je najvažnije, medicinska nega. Ona ističe da je izuetno važno da roboti poput Hana imaju različite uloge u zdravstvenoj nezi.

“Ako lekarima možete da ponudite lutke koje prave grimase, onda su one važan deo obuke tog doktora i ta lutka može da putuje na drugi kraj sveta radi toga. Druga oblast medicinske nege je briga za stare. Verujemo da ljudsko lice robota čini daleko pristupačnijim i efikasnijim u brizi za starije osobe”.

Hanson Robotics planira da kasnije ove godine napravi robota sa ženskim licem, koji će se zvati Eva.

XS
SM
MD
LG