Linkovi

Republikanci se okupljaju u Šarlotu da ponovo nominuju Trampa


Centar za konvencije u Šarlotu je mesto održavanja Republikanske nacionalne konvencije, koja će većim delom biti virtuelna. Predsednik Tramp primiće nominaciju iz Bele kuće.
Centar za konvencije u Šarlotu je mesto održavanja Republikanske nacionalne konvencije, koja će većim delom biti virtuelna. Predsednik Tramp primiće nominaciju iz Bele kuće.

Republikanski delegati na nacionalnoj stranačkoj konvenciji pristižu u Severnu Karolinu. Zbog pandemije koronavirusa, konvencija uživo je skromnija ali će je pratiti virtualna dešavanja.

Šerlin Ostrov je oprezna... Prvi put putuje van svoje države od početka pandemije. Ostrov je predsednica Republikanske stranke na Havajima, državi koju kontrolišu demokrate i u kojoj su uvedene stroge restrikcije zbog Kovida-19.

“Ekonomija nam je desetkovana, uopšte nemamo turiste, restorani nisu otvoreni. I ljudi kažu – to nije vizija, ovo stanje nije održivo”, kaže za Glas Amerike.

Nijie lako biti republikanac ni u tradicionalno liberalnoj državi Oregon, gde u Portlandu već tri meseca traju protesti pokreta “Životi crnaca su važni.” Delegat Bil Kurijer kaže da je predsednik pokušao da ih okonča.

“Kada je ponudio da pomogne, sa nacionalnim i federalnim resursima u Portlandu da smiri ili uguši proteste i tako dalje, gradonačelnik i guvernerka su ga ignorisali, što se nije dopalo ljudima, čak i onima koji nisu republikanci.”

Predsednik Tramp i potpredsednik Majk Pens nadaju se novoj pobedi u novembru 2020.
Predsednik Tramp i potpredsednik Majk Pens nadaju se novoj pobedi u novembru 2020.

Demokrate su prošle nedelje tvrdile da su Trampove odluke i postupci pogoršali i situaciju sa pandemijom i rasne proteste. Nacionalne ankete trenutno pokazuju da demokratski kandidat Džo Bajden vodi sa devet poena prednosti.

Ali među republikancima, Tramp je i dalje popularan, a među svim Amerikancima - njegov rejting popularnosti u zemlji je 42%, poen više nego pre godinu dana. Delegat iz Kanzasa Majk Kukelman kaže da je slušao demokrate na njihovoj konvenciji i nije čuo ništa novo.

“Gledao sam i mnogo toga što je Bajden rekao su bili samo napadi na predsednika. Nije nam rekao ništa šta će on da uradi I šta bi radila njegova administracija ako bude izabran.”

Bajden je izabrao senatorku iz Kalifornije Kamalu Haris za svoju potpredsednicu. Ona je prva crnkinja i žena azijskog porekla kandidat jedne od dve velike stranke, i veruje se može da doprinese privlačenju ženskih glasova.

Ostrov, koja ima dve ćerke – studentkinje – sumnja u efikasnost te politike.

“Ne zanima me politika identiteta. Ćerka sam imigranata. Služila sam u vojsci, crnkinja sam. Ništa od toga ne određuje moj način glasanja i da li ću se poistovetiti sa nekim kandidatom.”

Blizu mesta republikanske konvencije, neke demokrate stoje sa transparentima i pokušavaju da promene mišljenje delegata, ali ne i Mišel Honl.

“Ja? Apsolutno ne. Podržavam predsednika Trampa od početka 2016. Verujem da je prava osoba da nas vodi napred. Nema šanse da bih pomislila da promenim stranu i podržavam Džoa Bajdena.”

Oko hale gde se održava konvencija sprovode se jake mere bezbednosti. Na događajima uživo u ponedeljak, postavljen je limit – samo šestoro delegate po državi i teritoriji. Ali, konvencija se ne završava u Šarlotu. 336 delegata pozvano je u Belu kuću u četvrtak da uživo gledaju kako predsednik Tramp prima nominaciju svoje stranke.

XS
SM
MD
LG