Linkovi

SAD: Sporazum Kosova i Srbije korak ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju


Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih Država (Foto: Reuters/VOA graphic)
Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih Država (Foto: Reuters/VOA graphic)

Sjedinjene Države podržavaju sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima između Kosova i Srbije i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu povodom dogovora koji su postigle dve strane.

Sporazum o ulazno/izlaznim dokumentima primer je efikasne primene dijaloga za rešavanje sporova i napredak. Dijalog za Srbiju i Kosovo predstavlja mehanizam čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Postizanje rešenja posredstvom dijaloga ključno je za obe zemlje na njihovom putu ka evropskim integracijama“, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta.

Ukazano je da se u dijalogu, kojim posreduje Evropska unija Srbija saglasila da ukine ulazno-izlazne dokumente za nosioce kosovskih isprava dok se, sa druge strane, Kosovo složilo da ne uvodi ulazno-izlazna dokumenta za građane sa ispravama Srbije.

Na osnovu posvećenosti obe strane i napornog rada specijalnog izaslanika Evropske unije, ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da se više angažuju i u miru krenu napred“, rečeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Podsetimo, dogovor Kosova i Srbije postignut je u subotu što je objavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

"Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će da slobodno putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije premijera Kurtija o tome", dodao je Borelj. "Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na odluci i njihovom liderstvu".

Srbija je proteklih deset godina izdavala ulazno-izlazni dokument za građane sa kosovskim ličnim kartama, na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Kosovska vlada je donela odluku da od 1. avgusta započne sa uvođenjem iste procedure za državljane Srbije, ali odluka nije stupila na snagu na severu Kosova jer su podignute barikade, i odložena je na mesec dana.

Nastale tenzije dovele su do pojačanog angažovanja predstavnika EU i Sjedinjenih Država.

Srbija i Kosovo još nisu postigli dogovor o registarskim tablicama.

XS
SM
MD
LG