Linkovi

Eskobar i Lajčak u Prištini i Beogradu u sredu i četvrtak


Arhiva - Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak tokom jedne od poseta Beogradu
Arhiva - Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak tokom jedne od poseta Beogradu

Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara putovaće u Prištinu i Beograd kako bi podržao dijalog, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

Eskobar će u prestonicama Kosova i Srbije boraviti u društvu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog dve strane, što je albanskom servisu Glasa Amerike potvrdio portparol Evropske unije.

Posle prošlonedeljnih sastanaka, šef diplomatije Evropske unije Borelj (Žosep Borelj, prim.nov.) zatražio je od izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka da otputuje na Kosovo i Srbiju 24. i 25. avgusta kako bi potvrdili napredak u vezi sa sporazumom sa kojim su obe strane saglasne - kako bi se izbeglo ponovno izbijanje tenzija na terenu. U toj misiji, gospodina Lajčaka će pratiti američki izaslanik Gabrijel Eskobar“, navodi se u odgovoru zvaničnika Evropske unije.

Borelj: Nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost koji je bio domaćin poslednje runde dijaloga Kosova i Srbije, rekao je tada da u razgovorima nije postignut dogovor, ali da su se dve strane saglasile da će razgovor nastaviti narednih dana.

Borelj je tada rekao da se, između ostalog, razgovaralo o merama kosovske Vlade o preregistraciji vozila registrovanih u Srbiji i ulazno-izlaznim dokumentima čija je primena odložena za 1. septembar.

Toj odluci prethodile su tenzije na severu Kosova pošto je, deo tamošnjeg stanovništva srpske nacionalnosti, blokirao saobraćajnice kao i granične prelaze između Kosova i Srbije Jarinje i Brnjak.

Njihov angažman trebalo bi da usledi nakon nedavne treće runde dijaloga Kosova i Srbije, uz posredništvo Evropske unije u Briselu, koja je okončana bez napretka.

Vučić: Srbija bila konstruktivna

U intervjuu britanskom Bi-Bi-Si-ju predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak izjavio da je Srbija tokom poslednje runde dijaloga bila veoma konstruktivna.

Prihvatili smo uslove i bili spremni na ustupke. Uvek govorite samo o jednom pitanju koje je Priština vodila ili pokrenula. A nema odgovora o Zajednici srpskih opština koje je deset puta važnike. I zato su Srbi, ne samo na severu nego i na celom Kosovu, besni i vrlo ljuti”, rekao je Vučić u intervjuu britanskom javnom servisu.

Pregovori su bili neupešni jer Priština nije želela da prihvati nijedan vid kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić za Bi-Bi-Si.

Inače, predsednik Srbije je u nedelju sa delom političkih predstavnika kosovskih Srba razmatrao epilog poslednje runde dijaloga sa Kosovom. I tada je izneo tvrdnje da kosovska strana u Briselu nije prihvatila nijedan predlog zvaničnog Beograda – a jedan od njih bilo je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Vlasti Kosova nisu se oglašavale od okončanja poslednje neuspele runde dijaloga. Tada je izdato saopštenje u kom je navedeno da su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, uz posredstvo Evropske unije, razmatrali dve teme.

"Prva je bio razgovor o Opštem okviru sporazuma. Premijer Kurti je naglasio da bi trebalo da bude pravnoobavezujući za potpunu normalizaciju odnosa i da bi u njegovom centru trebalo da bude uzajamno priznavanje", navela je kosovska Vlada.

Takođe, navedeno je da je Kurti tokom sastanka predstavio, kako je ukazano, nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži.

"Druga tema bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja. Premijer Kurti ukazao je na značaj zakonitosti i ustavnosti u našoj zemlji kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane bez razlike", saopštila je Vlada Kosova nakon neuspele runde dijaloga.

Prema do sada iznetim stavovima kosovske strane - tamošnje vlasti neće odustati od, kako deluje, poslednje velike tačke spoticanja – primene odluke o registarskim tablicama i ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije.

Kosovske vlasti tvrde da ta odluka predstavlja odgovor na mere koje srbija prema državljanima Kosova primenjuje već godinama. Taj odgovor, kako navode, usklađen je sa zakonima i Ustavom Kosova, kao i obavezama koje je Srbija preuzela na osnovu postignutih briselskih sporazuma.

Kosovo i Srbija tokom poslednje decenije, uz posredstvo Evropske unije i podršku Sjedinjenih Država, vode dijalog o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da bude potvrđen sveobuhvatnim sporazumom.

Razgovori, čiji učinak otežavaju učestale trzavice, doprineli su postizanju nekoliko sporazuma. Međutim, njihovoj primeni se strane u sporu opiru.

Jedan od poslednjih dogovora Kosova i Srbije odnosi se na primenu sporazuma koji su učesnici dijaloga postigli o energetici. Međutim, umesto da to bude podstrek za napredak u dijalogu - usledile su nedavne trzavice u vezi sa preregistracijom vozila sa tablicama izdatim u Srbiji i dokumentima za ulazak i izlazak sa Kosova za državljane Srbije.

XS
SM
MD
LG