Linkovi

Analitičari: Tablice i lične karte problemi koji se lako mogu rešiti


Moratorijum na primenu odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila i ulazno-izlaznim dokumentima ističe u ponoć 31. avgusta. (Foto: RSE/Ibrahim Berisha)
Moratorijum na primenu odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila i ulazno-izlaznim dokumentima ističe u ponoć 31. avgusta. (Foto: RSE/Ibrahim Berisha)

U sredu Priština, u četvrtak Mitrovica i Beograd – to su ključne tačke balkanske turneje Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, evro-američkog dvojca koji pokušava da odnose Srbije i Kosova vrate u normalu i smire strasti pre 1. septembra, za kada su kosovske vlasti najavile primenu odluke o registarskim tablicama za automobile i ličnim kartama.

Za sada je neizvesno u kom će se pravcu stvari dalje razvijati, ali poruka međunarodne zajednice je dakle prilično jasna - 31. avgusta ne može biti ista situacija kao 31. jula, kada su tenzije na Kosovu podignute do gotovo pucanja.

Čini mi se da je to upravo ono što Vučić i Kurti žele – da stvore visok stepen napetosti, a onda međunarodnim posrednicima obećaju da neće biti eskalacije. Mogu čak i da se dogovore oko ovih tehničkih pitanja, ali Srbija i Kosovo su i dalje veoma daleko od bilo kakvog konačnog sporazuma. Sem ukoliko ne dospeju pod mnogo snažniji pritisak od sadašnjeg. Možda će toga i biti”, kaže u razgovoru za Glas Amerike analitičar Boško Jakšić i podseća na najavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je spreman i lično da se angažuje u rešenje ovog problema.

Prema mišljenju Jakšića tablice i lične karte su gotovo bizarni problemi koji se lako mogu rešiti, sa čime se slaže i Miloš Pavković iz Centra za evropske politike, koji ističe da Srbi sa juga Kosova odavno koriste i kosovske registracije i kosovske lične karte.

Pre svega mislim da su one podignute na tako visok nivo zbog pitanja ZSO koje nije implementirano već punih devet godina i srpska vlada je donekle izgubila strpljenje kad je u pitanju neimplementacija tog dela Brisleskog sporazuma. I prosto je iskoristila pitanje tablica i ličnih karata da ih podigne tako visoko na agendi. Da nisu bile tablice i lične karte već bilo koje drugo pitanje – verujem da bi se i ono tako visoko podiglo na agendu i da bi nastao problem”, kaže Pavković.

Boško Jakšić smatra da je u ovom trenutku ključno angažovanje Amerike u sporu.

Amerika je svakako veoma zainteresovana da se spreči širenje ruskog uticaja i jako je dobro da od kako je Bajdenova administracija da se to radi u koordinaciji sa EU. S tim što lično bih morao da priznam da imam više poverenja u Amerikance koji su poslovniji i efikasniji, a Evropa se jako dugo pokazala bezidejnom i nema nikakvih novih prodora ili projekata da se izađe iz ovog jednog začaranog kruga u kome se svi nalazimo povodom Kosova”, kaže Boško Jakšić.

O tome koje adute Lajčak i Eskobar imaju u rukama pred ovdašnjim liderima teško je govoriti, ali po mišljenju Miloša Pavkovića Brisel računa na želju Srbije da postane članica Unije.

Jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije jeste članstvo u EU, a pregovori između Beograda i Prištine jesu deo Poglavlja 35, koje uslov i za otvaranje drugih poglavlja tokom procesa integracija. Tako da se Srbija sa te strane nalazi pod pritiskom da isporuči Poglavlje 35, da ima rezultata u tom poglavlju, jer su njeni celokupni pregovori i članstvo vezani za to poglavlje”, kaže Pavković i ističe da je sa druge strane ključan uticaj koji Vašington ima na kosovosku stranu.

Uprkos stalnim izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se bori za mir i stabilnost, Boško Jakšić smatra da ipak nema razloga za brigu od moguće eskalacije nemira ili kakvih ozbiljnijih sukoba:

Do konflikta naravno i neće doći jer ja mislim da i Vučić i Kurti tačno znaju gde su plafoni i dokle mogu da idu. A ta retorika lepa – pitanje je koliko dugo Zapad spreman da je prihvata. Ja mislim da i dalje živimo u vremenu da i u Americi i u EU Vučića smatraju jedinim kredibilnim sagovornikom, pre svega oko pitanja Kosova”, kaže Jakšić u razgovoru za Glas Amerike.

Moratorijum na primenu odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila i ulazno-izlaznim dokumentima ističe u ponoć 31. avgusta.

Za rešavanje ili pak odlaganje spora, koji značajno opterećuje krhke odnose Kosova i Srbije, ostalo je manje od nedelju dana.

XS
SM
MD
LG