Linkovi

Razmena vatre na ukrajinskom frontu uprkos Putinovom primirju za Božić


Ukrajinska vojska gađa ruske položaje iz haubice u Zaporožju, 5. januar 2023.
Ukrajinska vojska gađa ruske položaje iz haubice u Zaporožju, 5. januar 2023.

KIJEV - Ruske i ukrajinske snage razmenjivale su u petak artiljerijsku vatru duž linije fronta u Ukrajini, nakon što je Moskva naložila svojim trupama da obustave napade.

Jednostrano proglašeni prekid vatre u trajanju od 36 sati, koji je zbog pravoslavnog Božića naredio ruski predsednik Vladimir Putin, stupio je na snagu u petak u podne na liniji razdvajanja sa Ukrajinom.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske trupe gađale pozicije u Lugansku, Donjecku i Zaporožju, ali da ruska vojska poštuje prekid vatre.

"Četiri granate su ispaljene na pozicije ruskih oružanih snaga od strane Ukrajine, u pravcu Limana", navodi se. Rojters nije mogao da potvrdi ove navode na terenu.

Novinari Rojtersa koji izveštavaju sa fronta u istočnoj Ukrajini čuli su eksplozije za koje su ukrajinski vojnici naveli da su izazvane ruskim raketnim udarima. Ukrajinci su saopštili da je bilo relativno mirno u tom delu fronta, ali ne zbog bilo kakvog primirja, već snega zbog kojeg je nemoguće koristiti dronove, a otežano je i pronalaženje meta.

Prema navodima očevica u Donjecku, koji je pod ruskom okupacijom, artiljerijska vatra ispaljena je sa ruskih položaja na obodima tog grada, nakon što je primirje trebalo da stupi na snagu.

Kijev je ranije saopštio da ne namerava da obustavi borbena dejstva i da ruski predlog o prekidu vatre smatra prevarom koja će Moskvi dati više vremena da ojača vojsku i dopremi oružje.

U petak ujutru, Rusija i Ukrajina međusobno su napale položaje u istočnoj Ukrajini, bez naznaka da će poštovati 36-časovni prekid vatre koji je naredio ruski predsednik.

Na Badnji dan koji obeležavaju Rusi i mnogi Ukrajinci, ruske granate pogodile su Kramatorsk u Donjecku, koji Rusija smatra svojom teritorijom, rekao je gradonačelnik.

„Kramatorsk je pod vatrom. Ostanite u skloništima“, objavio je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na društvenim mrežama.

Putin je u četvrtak naredio ruskim trupama da poštuju 36-časovni prekid vatre od petka, zbog Božića, što su Ukrajina i njeni saveznici ocenili kao trik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je tu ideju, rekavši da je cilj bio da se zaustavi napredak ukrajinskih snaga u Donjecku i širem istočnom regionu Donbasa, i dovede više ruske vojske.

Oni sada žele da iskoriste Božić kao paravan, doduše nakratko, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i približe opremu, municiju i mobilisane trupe našim pozicijama“, rekao je Zelenski u četvrtak uveče.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je Putinova ponuda o prekidu vatre "znak očaja".

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov odgovorio je na Fejsbuku rekavši: „Vašington je spreman da se bori sa nama do poslednjeg Ukrajinca".

Ruska pravoslavna crkva slavi Božić 7. januara. Glavna pravoslavna crkva Ukrajine je priznata kao nezavisna 2019. godine i odbacuje vezu sa Moskvom. Mnogi ukrajinski vernici su promenili svoj kalendar da bi proslavili Božić 25. decembra, kao na Zapadu.

XS
SM
MD
LG