Linkovi

Zelenski: Rusija planira novu eskalaciju, ključno da Ukrajina dobije više oružja


Ukrajinske snage evakuišu povređenog vojnika sa ratišta u Donjecku (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)
Ukrajinske snage evakuišu povređenog vojnika sa ratišta u Donjecku (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je ključno da Zapad pošalje Ukrajini veću količinu modernog oružja zato što Rusija prikuplja snage za još jednu eskalaciju.

"Slobodni svijet ima sve što je potrebno da se zaustavi ruska agresija i dovede do istorijskog poraza terorističke države", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ukrajinske snage pokušavaju da odbiju ruske napade na mali grad Soledar u istočnoj Ukrajini, gdje se nalaze nalazišta soli, saopštili su ukrajinski zvaničnici u utorak, dok Moskva pokušava da napravi prvi uspješan proboj poslednjih mjeseci.

Zamjenica ministra odbrane saopštila je da ukrajinske snage i dalje drže položaje u Soledaru i da se još vode žestoke borbe za taj grad.

"Neprijatelj zanemaruje teške gubitke i nastavlja aktivne napade. Pristupi našim položajima su prekriveni tijelima mrtvih neprijateljskih boraca. Naši borci hrabro drže odbranu", navela je u saopštenju Hana Maliar.

Moskva nije komentarisala te navode, a Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi situaciju na terenu. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je prethodno da ruske trupe i plaćenici iz Vagner grupe sada vjerovatno kontrolišu grad nakon borbi protekla četiri dana, tokom kojih su obje strane pretrpjele teške gubitke.

Ako osvoje Soledar, ruske snage bi imale određenu prednost dok se bore da zauzmu obližnji grad Bahmut - koji se nalazi na strateškoj liniji snabdijevanja između regiona Donjeck i Lugansk, koji čine Donbas. Ako uspostave kontrolu nad Bahmutom, ruske snage mogle bi da to iskoriste za napredak na dva veća grada - Kramatorsk i Slovjansk.

"Ruski napad na Soledar je vjerovatno napor da se Bahmut okruži sa sjevera i da se poremete ukrajinski kanali komunikacije", navodi se u britanskom obavještajnom izvještaju.

Serhij Čerevati, portparol ukrajinskih snaga na istoku, rekao je da su Rusi rasporedili najbolje borce iz Vagner grupe u Soledaru, koji je protekla 24 sata pogođen 86 puta artiljerijom.

Čerevati je za ukrajinske medije rekao da Rusija koristi taktiku iz Prvog svjetskog rata - šalje veliki broj ljudi u bitku i trpi velike gubitke.

"To nije rat iz 21. vijeka", rekao je portparol ukrajinskih snaga.

Novinar Jurij Butusov, koji prati ukrajinske trupe u Soledaru, napisao je za vebsajt "New Voice" (Novi glas) da su ruske snage uspostavile kontrolu nad glavnom ukrajinskom rutom za snabdijevanje grada.

"Nisu potpuno opkoljeni, ali je normalno snabdijevanje duž te rute nemoguće, a to je ključno za odbranu", napisao je Butusov.

Ukrajinski predsjednik rekao je kasno u ponedeljak da se Soledar i Bahmut ne predaju uprkos razaranju.

“Sve je potpuno uništeno. Skoro da nema života. Cijela zemlja blizu Soledara prekrivena je leševima okupatora i posledicama udara. Ovako izgleda ludilo", rekao je Zelenski.

Vagner grupu osnovao je Jevgenij Prigožin, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Među plaćenicima su i zatvorenici, a grupa je aktivna i u sukobima u Africi, dok u ratu u Ukrajini ima istaknutu ulogu.

Prigožin je u subotu rekao da je područje pod ruskim napadima značajno zbog mreže podzemnih rudarskih tunela gdje mogu da se smjeste trupe ili tenkovi.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe u Bahmutu i Soledaru "najintenzivnije na cijelom frontu".

"Toliko mnogo ih je na ratištu - mrtvih ili povrijeđenih. Napadaju naše položaje u talasima, a povrijeđeni umiru tamo gje su ostavljeni, ili zbog hladnoće ili iskrvave", rekao je Ždanov na Jutjubu.

Rojters ne može da iz nezavisnih izvora potvrdi izvještaje sa ratišta.

XS
SM
MD
LG