Linkovi

Moskva: Ukrajina locirala i gađala rusku kasarnu jer su vojnici koristili mobilne telefone


Ruševine zgrade u Makijevki na istoku Ukrajine, gde je poginulo 89 ruskih vojnika
Ruševine zgrade u Makijevki na istoku Ukrajine, gde je poginulo 89 ruskih vojnika

MOSKVA - "Masovna upotreba" mobilnih telefona ruskih vojnika dovela je do udara Ukrajine na kasarne u gradu na istoku zemlje koji kontroliše Moskva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U ukrajinskom napadu na kasarnu poginulo je 89 ruskih vojnika.

„Već je očigledno da je glavni razlog za ono što se dogodilo bilo uključivanje i masovna upotreba, uprkos zabrani, mobilnih telefona u zoni dohvata neprijateljskog oružja. Ovaj faktor je omogućio neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni udar“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ukrajina je u ponedeljak preuzela odgovornost za udar u Makijevki, mestu koje kontroliše Rusija.

Ruski general-potpukovnik Sergej Sevrjukov rekao je da je broj poginulih porastao na 89, sa 63, koliko je prvobitno objavljeno.

„Komisija radi na istrazi okolnosti onoga što se dogodilo“, rekao je on.

Ruski izveštači sa terena rekli su da u vojnici u Makijevki uglavnom novomobilisani Rusi. Dodali su da su vojnici bili stacionirani u nezaštićenoj zgradi koja je uništena, jer je u napadu detonirala municija koja se nalazila u prostorijama.

Ruska vojska je u utorak prijavila udare na Družkivku i Kramatorsk u Donjecku.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su najnoviji udari ruskih projektila i artiljerije pogodili grad Družkivka u istočnoj Donjeckoj oblasti, kao i Harkov na severoistoku Ukrajine i Dnjepropetrovsk u jugoistočnom delu zemlje.

Ukrajinski vojnici lansiraju dronove kod Bakmuta u Donjecku
Ukrajinski vojnici lansiraju dronove kod Bakmuta u Donjecku

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se u ruskim bioskopima prikazuju dokumentarni filmovi posvećeni napadu na Ukrajinu i borbi protiv „neonacističke“ ideologije, preneo je AFP. Kremlj je u saopštenju naveo da Ministarstvo kulture ima rok do 1. februara da sprovede naredbu.

Putin je naredio Ministarstvu odbrane da pomogne ruskim filmskim stvaraocima u produkciji dokumentarnih filmova posvećenih „herojstvu učesnika specijalne vojne operacije“, saopštio je Kremlj.

Putin je naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, rekavši da prozapadna zemlja treba da bude „demilitarizovana“ i „denacifikovana“. Sjedinjene Države i zapadni saveznici kritikovali su vojnu akciju.

XS
SM
MD
LG