Linkovi

Zelenski: Rusija planira novu mobilizaciju


ARHIVA - Ruski regruti ukrcavaju se u voz u ruskom regionu Volgograd (Foto: AP Photo)
ARHIVA - Ruski regruti ukrcavaju se u voz u ruskom regionu Volgograd (Foto: AP Photo)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija planira da regrutuje više vojnika za novu veliku ofanzivu, čak i dok se suočava sa oštrim kritikama zbog napada u kojem su poginule desetine ruskih regruta.

Kijev je proteklih nedelja više puta tvrdio da ruski predsjednik Vladimir Putin planira da naredi još jednu masovnu regrutaciju i da zatvori granice da bi spriječio muškarce da pobjegnu.

"Ne sumnjamo da će aktuelni ruski gospodari iskoristiti sve i svakoga da bi pokušali da preokrenu smjer rata i barem odlože poraz. Moramo da poremetimo ruski scenario. Spremamo se za to. Teroristi će izgubiti. Bilo koji pokušaj nove ofanzive mora da propadne", rekao je Zelenski u obraćanju u utorak veče.

Rusko ministarstvo odbrane je u srijedu okrivilo upotrebu mobilnih vojnika za ukrajinski napad tokom novogodišnje večeri u kojem je poginulo 89 ruskih vojnika, što je najsmrtonosniji incident koji je Moskva priznala od početka rata.

Ako Rusija planira novu mobilizaciju, smrt desetina regruta mogla bi da podrije moral. Stotine hiljada muškaraca pobjegle su iz Rusije kada je Putin, poslije vojnih neuspjeha, naredio prvu regrutaciju od Drugog svjetskog rata, podsjeća agencija Rojters.

Putin je prošlog mjeseca rekao da nema potrebe za novom mobilizacijom. Međutim, malo poznata grupa koja tvrdi da zastupa udovice ruskih vojnika pozvala je u utorak Putina da naredi mobilizaciju miliona muškaraca. Kremlj nije komentarisao taj zahtjev.

Rusija je ugušila direktno protivljenje ratu, kao i otvorene kritike usvajanjem nekoliko medijskih zakona. Međutim, nije ograničavala sadržaj proratnih blogera, od kojih neke prate stotine hiljada ljudi na društvenim mrežama.

Mnogi sve više kritikuju, kako smatraju, nekompetentnu vojnu kampanju i izražavaju bijes zbog napada u regionu Donjecka u kojem su ubijeni ruski vojnici. Blogeri kritikuju vojne komandante, ali ne i Putina koji javno nije komentarisao napad.

U međuvremenu, ruski lider odlučio je da u srijedu pošalje fregatu u Atlantski okean, naoružanu novom generacijom supersoničnih krstarećih raketa.

U Kijevu, ukrajinski generalštab saopštilo je da je Rusija protekla 24 sata izvela sedam raketnih udara, 18 vazdušnih napada i više od 85 napada iz višecjevnih raketnih lansera na civilnu infrastrukturu u gradovima Kramatorsk, Zaporožje i Herson.

"Ima žrtava među civilima", navedeno je iz generalštaba. Rusija odbacuje optužbe da napada civile.

XS
SM
MD
LG