Linkovi

SAD najavile novu vojnu pomoć Ukrajini i drugim zemljama od 3,75 milijardi dolara


ARHIVA- Američko borbeno oklopno vozilo Bredli (Foto: AP/Baderkhan Ahmad)
ARHIVA- Američko borbeno oklopno vozilo Bredli (Foto: AP/Baderkhan Ahmad)

Američki državni sekretar Entoni Blinken u petak je najavio vojnu pomoć Ukrajini i zemljama pogođenim ruskom invazijom od više od 3,75 milijardi dolara.

Blinken je u saopštenju naveo da će Vašington poslati Ukrajini pješadijska borbena vozila Bredli, hovicere, oklopna vozila, rakete zemlja-vazduh, municiju i drugu opremu.

Paket predstavlja najveće izdavajanje - 2,8 milijardi - na osnovu ovlašćenja koje predsjedniku omogućava da isporučuje vojnu opremu bez odobrenja Kongresa, u odgovoru na vanrednu situaciju.

Nova pomoć obuhvata i vozila otporna na mine (MRAPs) i višecjevne raketne lansere (GMLRS), saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer. Kijevu će biti poslate i rakete za protivvazdušnu odbranu RIM-7 Sea Sparrow.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je potrebna bolja protivvazdušna odbrana da bi se spriječili ruski raketni napadi koji su teško pogodili energetsku infrastrukturu tokom zimskih meseci.

SAD i Njemačka takođe su najavili da će Ukrajini poslati raketne sisteme Patriot da se odbrani od ruskih raketnih i napada dronovima.

"Ovaj paket i borbena vozila Bredli su naročito značajni za, kako mi to zovemo, manevarsko ratovanje kombinovanim oružjem", rekao je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi. Ukrajinske snage će se narednih nedelja obučavati za tu taktiku.

Oklopna vozila Bredli opremljena su moćnim oružjem i američka vojska ih redovno koristi na ratištima od sredine 1980-tih godina. Vojska ima hiljade Bredlija, a SAD planiraju da pošalju oko 50.

"Borbe na istoku, naročito u regionu Donbasa, su bile žestoke proteklih nedelja i postoje svi nagoveštaji da Rusija nastavlja svoje napore u Donbasu, naročito oko Bahmuta", rekao je Kirbi.

Novi paket pomoći, osim oružja, obuhvata 225 miliona dolara stranog vojnog finansiranja za pomoć Ukrajini da razvije i modernizuje vojsku, te dodatnih 682 miliona za "regionalne partnere i saveznike na istočnom krilu NATO-a" da bi se ohrabrili oni koji su slali oružje Ukrajini, da obezbijede više zaliha, rekla je Žan Pjer.

Američka sredstva mogu da se koriste za pomoć u kupovini opreme koja bi zamijenila poslatu.

XS
SM
MD
LG