Linkovi

Prva ženska svemirska šetnja u istoriji


Astronautkinje Kristina Kouk i Džesika Meir izlaze u svemirsku štnju sa MSS (Foto: AP/NASA)
Astronautkinje Kristina Kouk i Džesika Meir izlaze u svemirsku štnju sa MSS (Foto: AP/NASA)

Prvi put u istoriji ljudskih misija u svemiru, dve astronautkinje izašle su u svemirsku šetnju da bi obavile rutinsku popravku na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronautkinje NASA-e Kristina Kouk i Džesika Meir počele su misiju standardnom bezbednosnom proverom svojih odela, pre nego što su izašle u slobodan prostor.

Prva svemirska šetnja dve astronautkinje bila je zakazana za mart ove godine, ali je otkazana, jer je NASA imala samo jedno odelo u veličini "M".

Kouk, inženjerka elektrotehnike, pomogla je da se u prethodnih nekoliko meseci napravi odelo odgovarajuće veličine za Džesiku Meir, kojoj je ovo bila prva svemirska šetnja.

NASA je saopštila da je prva šetnja u svemiru sa dve astronautkinje značajan korak vredan pomena i slavlja, dok se agencija sprema za povratak čoveka na mesec do 2024. u okviru programa "Artemis". U toj istraživačkoj misiji po prvi put bi na površinu Meseca trebalo da se spusti i astronautkinja.

Ovo je prva misija na orbitalnoj stanici za obe astronautkinje, a Kouk će postaviti rekord za najduži boravak na svemirskoj letelici kada je reč o ženama, jer bi po završetku misije trebalo da ima ukupno 328 dana u svemiru.

XS
SM
MD
LG