Linkovi

MSS: Obavljena 200-a svemirska šetnja


ARHIVA
ARHIVA

NASA-ini astronauti izašli su danas iz Međunarodne svemirske stanice u svemirsku šetnju, koja je morala da bude skraćena na četiri sata jer je otkriven kvar na pogonskom kablu za skafander kroz koji se doprema kiseonik, voda za hlađenje i koji omogućava komunikaciju.

Američka svemirska agencija navodi da su komandant stanice Pegi Vitson, kojoj je ovo deveta svemirska šetnja, i inženjer Džek Fišer, čiji je ovo bio prvi izlazak, napustili stanicu oko 9.15 ujutru po istočnoj vremenskoj zoni. Početak šetnje, koja je trebalo da traje šest i po sati, kasnio je više od sat vremena, zbog popravke Fišerovog skafandera.

Ova je inače bila 200-a šetnja sa ciljem servisiranja stanice od kada je 1988. počela izgradnja laboratorije vredne 100 milijardi dolara, koja leti na oko 400 kilometara iznad Zemlje.

Vitson i Fišer su zajednički koristili drugi kabl, poznat kao pupčana vrpca, dok su se pripremali da iskorače u svemir, što je dovelo da prekomernog trošenja baterija iz njihovih skafandera. Njihova šetnja je zatim skraćena na četiri sata što je bilo dovoljno vremena da se obavi samo jedan zadatak – oni su zamenili pokvarenu elektronsku kutiju tešku preko 90 kg, koja povezuje komande i podatke sa eksperimentima.

XS
SM
MD
LG