Linkovi

Sonda Insajt sletela na Mars, misija može da počne


Fotografija površine Marsa koju je posle spuštanja snimila sonda "Insajt" (Foto: NASA via AP)
Fotografija površine Marsa koju je posle spuštanja snimila sonda "Insajt" (Foto: NASA via AP)

Naučnici NASA-e bili su ushićeni kada su sa udaljenosti od 54 miliona kilometara dobili potvrdu da je bespilotna letelica, koju su poslali, bezbedno sletela i da nova misija na Marsu može da počne. Sonda se zove "Insajt", odnosno uvid, što verno opisuje njenu namenu. Zvaničnici kažu da će naučnicima pružiti uvid u unutrašnjost Crvene planete.

Letelica "Insajt" signalizirala je prijemnoj stanici na Zemlji da je posle šest meseci i pređenih 482 miliona kilometara uspešno sletela na Crvenu planetu.

Ova sonda ima jedinstvenu dvogodišnju misiju: da zaviri u unutrašnjost našeg najbližeg komšije. Naučnici se nadaju da će uz pomoć praćenja seizmičkih potresa na Marsu uspeti da sastave detaljnu mapu unutrašnjosti ove planete.

Sonda Insajt sletela na Mars, misija može da počne
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Ideja je da će Insajt ovo izvesti pomoću izvođenja manjih seizmičkih ispitivanja na površini Marsa.

“Takođe ćemo ispitati protok toplote i fizička svojstva tako što će deo sonde prodreti do dubine od oko 5 metara ispod površine kako bi izmerio temperaturu Marsa”, rekao je menadžer projekta ​Tom Hofman.

Ovo je prvi put da će NASA-ine sonde izvesti eksperimente direktno na površini. Svaki eksperiment će biti zaštićen posebnim oklopom od loših vremenskih uslova. NASA se nada da će saznati kako je pre milijardu godina nastala planeta Mars.

Prikupljanje tih podataka pomoći će NASA-i da bolje razume poreklo ostalih stenovitih planeta u našem sunčevom sistemu i svetova koji leže izvan kutka našeg univerzuma.

XS
SM
MD
LG