Linkovi

Svemirski brod NASA stigao do drevnog asteroida


Na fotografiji koju je objavila NASA, od 16. novembra 2018, vidi se asteroid Benu.
Na fotografiji koju je objavila NASA, od 16. novembra 2018, vidi se asteroid Benu.

Posle dvogodišnje potere, svemirska sonda NASA-e stigla je u ponedeljak do drevnog asteroida Benu, i prvi je njegov posetilac u nekoliko milijardi godina.

Robotizovani istraživač Oziris-Reks došao je na razdaljnu od 19 kilometara od svemirske stene u obliku dijamanta. Prići će joj još i bliže u narednim danima i kružiće oko nje 31. decembra. Ni jedna svemirska letelica nikada nije kružila oko tako malog nebeskog tela.

To je prvi pokušaj SAD da prikupe uzorke asteroida i vrate ih na Zemlju, što je nešto što je do sad samo Japanu pošlo za rukom.

Kontrolori leta aplaudirali su i pozdravljali se sa "baci pet" pošto je stigla potvrda da je Oziris-Reks stigao do Benua - tačno dve nedelje od kada je NASA spustila svemirsku letelicu na Mars.

"Rasterećeni, ponosni i nestrpljivi da započnemo sa istraživanjem", tvitovao je naučnik Dante Laureta sa Univerziteta u Arizoni. "Do Benua i nazad!"

Ilustracija koju je objavila NASA opisuje svemirski brod Ozisir-Reks na asteroidu Benu.
Ilustracija koju je objavila NASA opisuje svemirski brod Ozisir-Reks na asteroidu Benu.

Sa Benuom udaljenim nekih 122 miliona kilometara, potrebno je sedam minuta da bi reči stigle iz svemirske sonde do "Lokid Martina" u Litltonu u Koloradu. Kompanija je tu izgradila svemirsku letelicu.

Benuova veličina procenenja je na 500 metara u prečniku. Istraživači će predstaviti precizniji opis na naučnom skupu narednog ponedeljka u Vašingtonu.

Svemirska letelica veličine terenskog vozila (SUV), pratiće asteroid godinu dana, da bi prikupila nešto šljunka pre povratka na Zemlju 2023.

Naučnici su nestrpljivi da prostudiraju materijal sa ugljenikom bogatog asteroida kao što je mračni Benu, koji bi mogao da čuva dokaze koji datiraju unazad sve do početaka Sunčevog sistema, pre oko 4,5 milijardi godina. Kao takav, on predstavlja svojevrsnu vremensku kapsulu.

Japanski svemirski brod, u međuvremenu, mota se oko drugog Zemlji bliskog asteroida od juna, takođe prikupljajući uzorke. To je druga najveća misija Japana ka nekom asteroidu. Ova najnovija stena nazvana je Rjugu i otprilike je dva puta veća od Benua.

Sonda koji istražuje Rjugo trebalo bi da se vrati do decembra 2020, ali njegov plen će verovatno biti mnogo manji od onog koji se očekuje od Oziris-Reksa.

XS
SM
MD
LG