Linkovi

Ključna uloga tri Afroamerikanke u osvajanju svemira


Scena iz filma "Hidden figures"
Scena iz filma "Hidden figures"

“Hidden Figures” odnosno „Skrivene brojke“ je holivudska verzija istinite priče o tri žene afroameričkog porekla koje su 1962. godine dale veliki doprinos ostvarenju NASA-inog projekta slanja Džona Glena u orbitu. Ketrin Dži Džonson, Doroti Von i Meri Džekson probile su polnu i rasnu barijeru, radeći kao NASA-ine matematičarke, kompjuterski eksperti i inženjeri tokom ere u kojoj su u SAD još važili zakoni Džima Kroua.

Početkom 1960-ih, svemirska trka između SAD i Sovjetskog Saveza bila je u punom jeku. NASA je zaostajala za Sovjetima kada je pripremala slanje prvog čoveka u orbitu. U to kritično vreme, tri Afroamerikanke odigrale su ključnu ulogu u izračunavanju NASA-inih putanja u orbiti.

Dobitnica Oskara Oktavija Spenser tumači Doroti Von, prvu Afroamerikanku, koja je rukovodila rasno odvojenom NASA-inom kancelarijom pod nazivom „West Area“. Spenser, kojoj je ta uloga već donela nekoliko nominacija, govorila je za Glas Amerike o značaju ove do sada neispričane priče.

“Barijere su srušene u NASA-i, ali činjenica da svet nije znao ko su one govori nam da nam predstoji još posla”.

Ketrin Džonson bila je matematičarka i centralčna figura priče. Taradži Pi Henson tumači majku troje dece i skromnog genija, sa jednim jedinim ciljem – da reši problem. Njena nepogrešiva izračunavanja omogućila su Džonu Glenu da bezbedno oblet Zemlju. Kevin Kostner igra njenog nadređenog. I on je o svojoj ulozi govorio za Glas Amerike.

„Važno je da svi mi rušimo te zidove, te barijere i veoma sam ponosan što sam to mogao da uradim u ovom filmu“.

Džanel Mone, koja igra Meri Džekson, energičnu majku dvoje dece i prvu Afroamerikanku koja je postala inženjer, ima poruku za današnje devojčice i devojke, posebno pripadnice manjina.

“Možete da budete matematičari, naučnici, inženjeri, možete da se bavite tehnologijom, možete da promenite svet. Genije nije određene boje kože ili pola. Briljantnost takođe i sve dok budete davali sve od sebe, završićete na vrhu, uvek“.

“Hidden Figures” je dobio pohvale zbog svoje glumačke ekipe. Nadahnuta poruka filma dosegla je Međunardonu svemirsku stanicu, odakle je američka astronautkinja Pegi Vitson, rekorder među ženama po vremenu provedenom u svemiru, satelitom poslala poruku za vreme premijere filma.

“Nadam se da će i generacija koja se sprema da osvoji Mars, živahna i inovativna radna snaga naše budućnosti, pronaći inspiraciju - kao i ja – u ovim ženama pionirima. Uživajte u filmu i hvala vam od svih nas koji se nalazimo 250 milja iznad Zemlje u Međunarodnoj svemirskoj stanici”.

Očekuje se da će “Hidden Figures” biti jedan od najpopularnijih filmova sezone.

XS
SM
MD
LG