Linkovi

Naučnici prvi put uslikali crnu rupu


Slika crne rupe u centru galaksije Mesijer 87. Udaljena je 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje i ima masu 6,5 milijardi puta veću od Sunca.

Međunarodni tim naučnika objavio je da je stigao do velikog dostignuća u astrofizici - da je napravio prvu fotografiju crne rupe ikad.

Na konferencijama za novinare održanim u Vašingtonu, Briselu, Santijagu, Šangaju, Tajpeju i Tokiju objavljeno je revolucionarno otkriće u okviru projekta "Event Horizon Telescope", koji je započeo 2012. godine, s ciljem da se direktno prate crne rupe zahvaljujući globalnoj mreži teleskopa i međunarodnoj saradnji više od 200 istraživača.

Oni su posmatrali dve super-masivne crne rupe koje se nalaze u centru različitih galaksija.

Crna rupa guta zvezde, planete, gasove, prašinu i sve oblike ekekrtomagnetne radijacije - u teoriji, sve što se može videti su objekti koji reaguju na crnu rupu, ne i sama rupa.

"Veruje se da crne rupe evoluiraju na kraju životnog veka zvezde, i možete da ih posmatrate kao da se zvezda uruši u sebe i stvori super super gust objekat. U slučaju naše galaksije, znamo da postoji crna rupa, super-masivna crna rupa, koja se krije u srcu galaksije", objašnjava Rodžer Hajfild iz Londonskog muzeja nauke i dodaje:

"Velika je koliko i orbita Merkura, masa joj je nekoliko miliona puta veća od našeg Sunca i mi sada verujemo da se ove super-masivne crne rupe kriju u srcu svake galaksije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG