Linkovi

Premijerka Srbije u poseti Njujorku i Vašingtonu


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je višednevnu posetu SAD, tokom koje će u Njujorku i Vašingtonu razgovarati sa brojnim politčkim zvaničnicima, ali i predstavnicima poslovnog sveta.

Centralni deo posete, kako je i sama najvila na svom zvaničnom Tviter nalogu biće obeležavanje 100. godišnjice od kada se za vreme američkog predsednika Vudroa Vilsona na jarbolu Bele kuće vijorila srpska zastava.

Premijerka Srbije trebalo je danas da tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu i sastane se sa njenom predsednicom Stejsi Kaningam, prvom ženom na tom položaju u 226 godina dugoj istoriji te institucije.

Međutim, Njujoršku berzu su danas zatvorili predstavnici jedne banke koja je obeležila 60. godišnjicu postojanja.

​Predsednica Vlade Srbije sastala se sa predsednicom Njujorške berze, s kojom je - kako je navela na svom Tviter nalogu, razgovarala o uslovima poslovanja.

"Srbija je otvorena za saradnju sa vodećim svetskim kompanijama", poručila je Brnabić, koja se i upisala u knjigu utisaka Njujorške berze.

Ana Brnabić je posetu SAD započela sinoć, radnom večerom sa predstavnicima Instituta Ist-Vest, čiji je predsednik bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter.

"Srbija je u protekle tri godine značajno transformisala svoju ekonomiju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih i kredibilnih međunarodnih institucija", izjavila je premijerka Srbije u razgovoru sa predstavnicima te organizacije.

„Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koja je započeta u mandatu prethodne Vlade, a koju je nastavila Vlada koju ja vodim, Srbija danas ima stabilnu ekonomiju“, naglasila je Brnabić, dodajući da su nastavak strukturnih reformi i modernizacija celog društva prioriteti Vlade.

"Digitalizacija i obrazovanje prioriteti Vlade"

Predsednica Vlade Srbije podsetila je da je Svetska banka prošle godine proglasila Srbiju liderom u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi, i da je povećan kreditni rejting Srbije. Brnabić je posebno izdvojila da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija, ali i trend povećanja izvoza u ovoj
godini, pre svega izvoz usluga u sektoru informacijone tehnologije, koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za čak 33 odsto.

„Prioriteti ove Vlade su digitalizacija i obrazovanje“, zaključila je Brnabić i dodala da su oni ključni za dugoročno održivi razvoj celog društva.

Premijerka je takođe naglasila da „borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaju među prioritetima Vlade".

"Cilj je stvaranje boljeg društva za sve građane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije“, zaključila je Ana Brnabić.

XS
SM
MD
LG