Linkovi

Susret Vučić - Pens: Da li se SAD vraćaju na Balkan?


Potpredsednik SAD Majk Pens i Aleksandar Vučić pred početak razgovora u Beloj kući, 17. jul 2017. (Foto: Kancelarija za medije predsednika Srbije/Aleksandar Simić)
Potpredsednik SAD Majk Pens i Aleksandar Vučić pred početak razgovora u Beloj kući, 17. jul 2017. (Foto: Kancelarija za medije predsednika Srbije/Aleksandar Simić)

SAD podržavaju evropske integracije Srbije, nastavak reformi i normalizaciju odnosa sa Kosovom, saopšteno je iz Bele kuće posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. U saopštenju se takođe navodi i da je važno unapređenje odnosa i produbljivanje partnerstva između dve zemlje. Predsednik Srbije je za sastanak sa Pensom rekao da je bio izvanredan, dok ga analitičari u Vašingtonu ocenjuju kao preliminarni – sa glavnim ciljem da se uspostavi prvi kontakt novih administracija u Srbiji i SAD.

U vezi sa ključnim pitanjima je, kaže Aleksandar Vučić, postignut visok nivo saglasnosti, ali razgovaralo se i o temama u kojima se Beograd i Vašington razilaze – kao što je odnos Srbije sa Rusijom. Ipak, bez detalja za javnost.

Pričali smo o očuvanju teritorijalnog integriteta, mi iz ugla naše zemlje, pričali smo o tome kako Amerika doživljava ulogu Rusije, kako mi doživljavamo ulogu Rusije, naravno da smo razgovarali, to je uvek jedna od tema. Mislim da smo se dobro razumeli, ja sam rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu, Amerika podržava evropski put Srbije, Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom federacijom i sa SAD, to je ono što mogu da govorim. Sad da ulazim u detalje kako smo tumačili, jer smo govorili o odnosu Krima, Kosova... bilo bi komplikovano i neko bi mogao da izvuče pogrešne zaključke“, rekao je predsednik Srbije.

Nedoumica nije bilo kada je reč o regionu – i jedna i druga strana zalažu se stabilnost i mir na Balkanu. SAD će, saopšteno je posle sastanka Vučića i Pensa, sa 10 miliona dolara pomoći međunarodnu inicijativu Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, koja obezbeđuje smeštaj raseljenima iz ratova 1990-ih.

Razgovarali smo i o pitanjima, koja su problem i za Srbiju i za region i mislim da smo jasno stavili do znanja da se ti problemi rešavaju na miran i civilizovan način, a da se stvari ne održavaju u stanju „zamrznutog konflilkta“ u narednih stotinu godina, već da vidimo šta je to što možemo da donesemo kao rešenje u narednom periodu“, kazao je Vučić.

Jedno od zamrznutih važnih pitanja je i dijalog Beograda i Prištine – o zastoju u tim razgovorima predsednik Srbije je informisao senatore Rona Džonsona i Krisa Marfija iz senatskog Pododbora za Evropu. Vučić se u Vašingtonu sastao i sa članovima Srpskog kongresnog kokusa i predstavnicima američkih kompanija. Ipak, sastanak sa Pensom bio je najvažniji, jer je ispunjen osnovni cilj: da se uspostave odnosi između srpske i nove američke adminsitracije, kaže profesor na Univerzitetu "Džons Hopkins" Danijel Server.

Vučić je, kao i od Obamine administracije, tražio podršku Amerike za članstvo Srbije u EU, i to je lak deo razgovora, jer SAD inače podržavaju evropske integracije Srbije. Teži deo razgovora je bio o Rusiji“.

Da li Vučićev susret sa Pensom, kao i to što potpredsednik SAD uskoro putuje u Crnu Goru znači da će ova administracija više pažnje obraćati na Balkan?

Teško je reći u ovom momentu. Kao i prethodna administracija, i ova ima mnogo važnija pitanja na stolu, a kao i prethodna, na Balkan šalje potpredsednika – što nije loš, ali nije ni preterano ohrabrujući potez. Meni se čini da ova administracija neće previše obraćati pažnju na Balkan, ali realno – to još ne znamo, a mislim da ni oni to još nisu definisali“, ocenjuje Server.

Ipak, Aleksandar Vučić je na kraju posete Vašingtonu rekao je da su postavljeni temelji za dobre odnose Srbije i SAD, a predsednika i potpredsednika SAD pozvao da dođu u Srbiju – jer će, kaže, tu imati najbolji doček u tom delu Evrope.

XS
SM
MD
LG