Linkovi

Izbor Brnabić podelio Srbiju


Ana Brnabić (foto RFE), mandatarka za sastav nove vlade.
Ana Brnabić (foto RFE), mandatarka za sastav nove vlade.

Buduća predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Vrnjačku banju - o novoj vladi će da razgovara tek kad dobije jasniju sliku, poručila je mandatarka i najavila da su joj u ovom trenutku prioriteti sastavljanje ekspozea i konsultacije sa predsednikom Srbije.

Rezultati su važni, nastavljamo dalje, radiću na ekspozeu i očekujem apsolutnu podršku parlamenta, izjavila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić prilikom posete Vrnjačkoj Banji. Ona nije htela da otkrije kada će zatražiti zakazivanje sednice parlamenta na kojoj će biti birana nova vlada, niti da li će zadržati svoj resor.

Brnabić je ocenila da su Srbiji sada najpotrebniji stabilnost i kontinuitet, zbog kojih će ona, kao mandatar, da se konsultuje sa predsednikom:

"Ja ću raditi na svom ekspozeu, konsultovaću se sa predsednikom oko političkih i ekonomskih prioriteta. Ipak je on čovek koji je dao smernice Vladi, koja u ovom trenutku treba da ima apsolutni kontinuitet. Meni bi bilo neozbiljno da se ja kao mandatar ne konsultujem sa njim."

Mandatarka, koja je danas u Vrnjačkoj Banji prisustvovala početku rada novog informacionog sistema "eZUP", je poručila da će nova vlada imati apsolutni kontinuitet sa prethodnom vladom i kao jedan od najvećih prioriteta buduće vlade koju će voditi, Ana Brnabić je istakla regionalnu stabilnost:

"Za Srbiju ne postoji način da imamo brz i jak ekonomski napredak, da nastavimo razvoj koji smo započeli, bez regionalne stabilnosti. Iluzorno je očekivati da ćete imati strane investitore u Srbiji, ili međunarodne finansijske institucije, pristupačne kredite u Srbiji, ukoliko ne postoji regionalna stabilnost."

A izbor Ane Brnabić za mandatarku za sastav nove vlade u velikoj meri je podelio Srbiju - među onima koji pozdravljaju njen izbor su gotovo sve LGBT organizacije, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navodi da će prvi put u istoriji Srbija dobiti premijerku, što, kako smatra, predstavlja stvarni i ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti. Za ministra odbrane i visokog funkcionera SNS Zorana Đorđevića Ana Brnabić je najbolji kandidat, iako nije član vladajuće stranke, dok predsednica Skupštine Maja Gojković očekuje da će nova vlada biti izabrana do kraja iduće nedelje.

Sa druge strane, uz lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu, kritike na račun izbora Ane Brnabić dolaze sa mnogih strana: za DSS to je politički šamar glasačima koji su ukazali poverenje Aleksandru Vučiću, njegovoj stranci i koalicionim partnerima, Rusiji i svima koji su verovali da je Vučić slobodan i sposoban da donosi odluke u interesu države. Srbija je dobila novog mandatara, ali o njenom liku i delu i razlogu zašto je Ana Brnabić izabrana, javnost nije čula ni reč, ističu u Pokretu Dosta je bilo.

XS
SM
MD
LG