Linkovi

"Zamrznuti konflikt na Kosovu nije prihvatljiv za SAD"


Edvard Džozef
Edvard Džozef

Dijalog Beograda I Prištine koji vodi EU očigledno ne funkcioniše, a status kvo na Kosovu nije stabilan i može da vodi daljim incidentima, ocenjuje za Glas Amerike profesor Univerziteta “Džons Hopkins” i poznavalac prilika na Balkanu Edvard Džozef.

"Zamrznuti konflikt nije opcija za Vašington"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

​Posle incidenata na Kosovu i poseta američkih zvaničnika Srbiji, iz Beograda se čulo nekoliko predloga za rešavanje pitanja Kosova – od kojih je jedan da se, za sada, ništa ne menja. Da li je zamrznuti konflkt prihvatljivo rešenje za američku administraciju?

"Moje mišljenje je, a verujem da to deli i američka vlada, da zamrznuti konflikt nije rešenje jer samo proizvodi dodatne konflikte. Takođe sprečava Srbiju da ispuni svoj cilj – postane članica EU."

Hoće li novi državni sekretar SAD Majk Pompeo i novi savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton doneti i novi pristup adminsitracije prema Srbiji? Možda, kaže Džozef, samo u povećanom interesovanju za ruski uticaj. Politika prema Kosovu će, smatra, ostati ista.

"Mislim da niko u Srbiji ne treba da očekuje da će biti dramatičnih promena u američkoj politici. U Vašingtonu postoji konzenzus oko dve činjenice: da je Kosovo nezavisno i da Srbi koji tamo žive imaju svoja prava. Treba priznati te dve činjenice: realnost na terenu i potrebu da se prava Srba, i severno i južno od Ibra, zaštite", kaže Džozef.

Potencijalno članstvo Kosova u UN, veruje Džozef, takođe zavisi od Srbije – iako priznanje nezavisnosti Kosova nije presudno.

"Ako Beograd stigne do potpunog razumevanja sa Prištinom o statusu svog suseda, verujem da će onda i Moskva i Peking umanjiti svoje protivljenje. Naravno, to ne znamo sigurno...Ali, siguran sam da je ključ u Beogradu. Da uradi ono što je predsednik Vučić napisao u jednom članku pre godinu dana: da je vreme da Srbi prestanu sa iluzijama i da prihvate realnost oko Kosova."

"Beograd zna ko je ubio Ivanovića"

Skoro tri meseca posle ubistva Olivera Ivanovića, javnost ne zna ko su počinioci, niti nalogodavci. Edvard Džozef je neposredno posle ubistva u članku, koji je izazvao polemiku zbog naslova, konstatovao nedostak pravne države na severu Kosova koji je stvorio atmosferu straha i nesigurnosti. Ne zna, kaže, ko su počinioci, ali na osnovu svog iskustva tvrdi da zna ko zna.

"Sklon sam da verujem da vlasti u Beogradu znaju ko je ubio Olivera Ivanovića. Ne znam zbog čega to neće da objave, ali javnost i Oliverova porodica i građani na Kosovu zaslužuju odgovor na pitanje ko ga je ubio. I počinioce treba privesti pravdi. Nisam siguran da su vlasti u Prištini u poziciji da istraže slučaj jer je Kosovo podeljeno, i autoritet Prištine na severu je ograničen. Verujem da je reč o sukobu između Srba o kojem Albanci ne znaju ništa ili znaju manje od vlasti u Beogradu."

XS
SM
MD
LG