Linkovi

Glas Amerike saznaje: Vučić u privatnoj poseti


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je preko svog naloga na Tviteru da se nalazi u Sjedinjenim Državama, u poseti koja prethodno nije bila najavljena u javnosti. Glas Amerike nezvanično saznaje da je Vučić u privatnoj poseti Njujorku sa ćerkom, da diplomatska misija u Njujorku nema veze sa posetom predsednika Srbije, niti da je sa njim u kontaktu tim povodom.

Vučić je potvrdu svoje posete dao u tvitu u kom je odgovorio na tviter poruku lidera Narodne stranke i bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije, te predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vuka Jeremića, koji je, uz izvinjenje što "remeti planove da poseta ostane tajna", pitao šefa države zbog čega je tražio da nema obezbeđenje predviđeno protokolom i koliko je zbog njegove konferencije za štampu u subotu kasnilo poletanje aviona za Njujork.

Jeremić je pitao u narednom tvitu i da li je tačno da je Vučić prethodno bio u Parizu i da se tamo sastao sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

"Vuk Jeremić je sve u pravu. Trebalo je da imam večeru u njujorškom restoranu sa porodicom Soroš, ali su mi i oni otkazali, jer su videli da mi je Angela Merkel otkazala susret u Berlinu. Nažalost, nisam imao priliku da se sastanem ni sa kim iz porodice Soroš", tvitovao je Vučić misleći na porodicu američkog multimilijardera i filantropa mađarskog porekla, Đerđa Šoroša (eng. George Soros).

Vuk Jeremić je prethodno za sarajevsku televiziju "Fejs” rekao da Vučić "vodi tajne pregovore o Kosovu" i da je zato "privatno otputovao u Njujork", a o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena.

"Vučić je u utorak bio u Parizu na tajnoj večeri sa Hašimom Tačijem, a u nedelju je privatno otputovao u Njujork, o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena. Sa Haradinajem takođe pregovara preko bliskog posrednika iz svog okruženja“, rekao je Jeremić.

Na ovo je reagovao i potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke, Milenko Jovanov, koji je rekao da će Vučić “kao i uvek o svim svojim aktivnostima i o svemu što radi, a u skladu sa Ustavom, obavestiti građane Srbije odmah po povratku iz Njujorka i Brisela”.

"Vučić je toliko bio sakriven da se slikao sa najmanje 50 putnika i samo onaj ko je imao problema sa vizom, nije mogao da vidi predsednika Srbije", rekao je Jovanov, što se odnosilo na redovni let Er Srbije za Njujork. "Toliko o tome koliko se krio", zaključio je on.

Brnabić: Znam da Jeremić ništa ne zna

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vuk Jeremić i ranije pokazivao da ne zna ništa.

Ona je rekla i da za pitanje o navodnoj večeri predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovoskog predsednika Hašima Tačija u Parizu novinari treba da se obrate kabinetu predsednika.

"Ja nisam portparol predsednika, ali znam da Vuk Jeremić ništa ne zna", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara nakon posete Smederevskoj Palanci, prenose mediji.

Kako kaže, Jeremić je svojevremeno govorio i da nemačka kancelarka Angela Merkel neće da se sastane sa predsednikom Srbije, na šta je aludirao i Vučić u svom odgovoru Jeremiću na Tviteru, a da je do tog sastanka došlo.

XS
SM
MD
LG