Linkovi

Brnabić za Rojters: Novi aranžman sa MMF-om ove godine


Ana Brnabić, predsednica vlade Srbije
Ana Brnabić, predsednica vlade Srbije

U Londonu je održana treća investiciona konferencija za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj, koja se nigde ne angažuje intenzivnije nego u tom regionu. Njene godišnje investicije iznose više od 560 evra po stanovniku zemalja Zapadnog Balkana.

U istočnoevropskim članicama Evropske unije -- na primer u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj ili u baltičkim zemljama '' investicije iznose 330 evra, dok u zemljama Severne Afrike kao što su Egipat, Jordan, Liban ili Tunis, oko 43 evra po glavi stanovnika. Banka je do sada uložila 10 milijardi evra u 600 projekata na Zapadnom Balkanu.

Uoči konferencije, premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu agenciji Rojters izjavila da bi zemlje Balkana, ako žele da se priključe Evropskoj uniji, prvenstveno trebale da pokažu da mogu da doprinose stabilnosti i snazi te zajednice.

Šef Evropske Komisije Žan Klod Junker nedavno je izjavio da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle postanu članice Unije do 2025. godine, ukoliko budu radile na ispunjavanju kriterijuma za članstvo. Srbija i Crna Gora smatraju se prvim kandidatima za pridruživanje. Trenutno pregovaraju o nekoliko od mnogih poglavlja koja ih očekuju, dok je samo mali broj završen.

Albanija i Makedonija očekuju da u junu dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju.

“Zapadni Balkan bi trebalo da se ponaša odgovorno..i da do znanja da i mi razumemo da je potrebno pokazati da možemo da doprinesemo stabilnosti i snazi EU umesto da se samo priključimo EU i iskoristimo je kao izvor novca”, kaže predsednica vlade Srbije.

Brnabić je dodala i da se sredinom godine očekuje potpisivanje još jednog sporazuma sa MMF-om, koji će se fokusirati na reforme ubrzanog ekonomskog rasta.

Srbija je početkom februara uspešno završila trogodišnji aranžman od 1,2 milijarde eura sa MMF-om, ali su iz fonda saopštili da je za Beograd neophodno da popravi svoju poslovnu klimu i poboljša infrastrukturu kako bi uhvatio korak sa zapadnom Evropom.

Brnabić je pomenula da bi vlada trebalo da započne pregovore o novom sporazumu sa MMF-om u martu ili aprilu, koji ne bi podrazumevao finansijsku pomoć niti kreditnu liniju iz predostrožnosti.

XS
SM
MD
LG