Linkovi

Medijska udruženja oštro o izjavi premijerke Brnabić o istraživačkim medijima


Ilustracija
Ilustracija

Predstavnici profesionalnih novinarskih udruženja u Srbiji i istraživačkih medija oštro su reagovali na javno istupanje premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u intervjuu na RTS-u u utorak uveče rekla da "takozvani" istraživački novinari istražuju imovinu funkcionera i njihove rodbine nezakonito, bez odgovornosti i u skladu sa svojim željama.

"Mi u ovom trenutku imamo razne takozvane istraživačke medije koji kako god hoće, bez ikakve odgovornosti i bez toga da njih neko pozove na odgovornost, kopaju po imovini funkcionera, što je u potpunosti 'okej' i pošto to nije u skladu sa zakonima, oni sami u skladu sa svojim željama određuju šta je bliža, a šta dalja porodica", rekla je Ana Brnabić za RTS.

Koordinator projekta Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev izjavio je da načinom na koji političari komentarišu istraživačke medije pokušavaju da diskredituju te iste medije, pošto "ne mogu da opovrgnu stvari u našim istraživanjima i to je loše".

On je, kako prenose mediji, za agenciju Beta rekao da je mislio da će premijerka razumeti ulogu medija u demokratskom društvu, ali da ona to ne razume ili neće da razume.

Za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Slavišu Lekića, izjava premijerke Ane Benabić je "skandalozna", a oštro je reagovao i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nedim Sejdinović, koji je ocenio da je premijerka "medijski nepismena".

"Ponekad zbog izjava Ane Brnabić imam takozvani transfer blama. Iz njenih izjava prosto isijava neznanje, medijska nepismenost, sa jedne, i arogancija, sa druge strane. Tužno, ali i štetno, i veoma opasno", rekao je Sejdinović za Betu.

"Uloga medija u društvu, između ostalog, podrazumeva da su mediji kontrolni mehanizam u društvu koji upravo služi da ukazuje na zloupotrebu vlasti i moći. Mediji to treba da čine i zbog Kodeksa novinara", rekao je Sejdinović.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen ocenio je da ne zna da li je gore da premijerka ne zna zakon ili se pravi da ne zna zakon, kada je reč o istraživanju imovine političara i osoba koje su povezane sa njima.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jasno definiše koja su sve povezana lica čija se imovina može istraživati, a CINS će nastaviti da istražuje njihovu imovinu, rekao je on.

"Mogu da obećam premijerki da ćemo istraživati imovinu onih koji su povezani i sa njom i sa predsednikom, i kada odu sa te funkcije, jer je takav zakon", rekao je Čečen.

Osvrnuo se i na premijerkinu izjavu da će se usvajanjem zakona o poreklu imovine prestati sa senzacionalizmom.

"Senzacionalizmom se bave mediji najnižih standarda, a ne mi. Mi dobijamo međunarodna priznanja, zato što poštujemo profesionalne standarde", rekao je.

XS
SM
MD
LG