Linkovi

Senator Džonson u razgovorima o ključnom pitanju Beograda i Prištine


Maria Fazekas of Hungary attends a table tennis training session at the Tokyo Metropolitan Gymnasium at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan.

Američki senator i predsedavajući Podkomiteta za Evropu pri Odboru za spoljne poslove u američkom senatu Ron Džonson završio je posetu Srbiji gde je vodio razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Teme razgovora u četiri tačke su bile bilateralni odnosi, stanje u regionu, odnosi Beograda i Prištine i podrška Srbiji na putu ka EU. Džonson je nastavio svoju posetu regionu danas i razgovorima u Prištini.

Svakako, ključno pitanje je kako će se rešiti odnos Beograda i Prištine.

Nikola Burazer, programski direktor u Centru za savremenu politiku ne vidi da je ovo dodatni pritisak koji dolazi iz SAD da se po ubrzanom postupku reši ovo pitanje, već pre vidi da je dobar trenutak da se napokon dugogodišnji dijalog i kriza okončaju.

"Nedavno objavljenom strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan i takozvanim unutrašnjim dijalogom o Kosovu u Srbiji je stvorena atmosfera koja pogoduje postizanju sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u bliskoj budućnosti. Sjedinjene Države prepoznaju ovaj trunak kao važan i svakako da pokušavaju da utiču na obe strane da naprave odgovarajuće korake unapred u dijalogu," kaže Burazer.

Poruke sa obe strane i od senatora, ali i srpskih zvaničnika, su imale pomirljiv i pozitivan ton, pozivajući na strpljenje i kompromis, a senator je istakao da smatra da su ekonomske slobode te koje mogu da doprinesu boljitku svih u regionu.

"Put strpljenja i fleksibilnost je ono što će pomoći da idemo napred", rekao je američki senator Ron Džonson.

On je rekao da Srbija i njen predsednik teže modelu ekonomskih sloboda, što bi, ocenio je, donelo prosperitet svima u regionu.

Američki senator je rekao da iskreno veruje da ekonomski razvoj i mogućnosti, uključujući sve zemlje, pa i Rusiju, podrazumevaju slobodno tržište, te da je "istorijska tragedija" što Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, "nije prihvatila pruženu ruku" zapada i sarađivala sa njim.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine on je rekao da svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, i da se mora uzeti u obzir budućnost svih.

"Prošlost se ne može zaboraviti, ali narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetenijoj budućnosti", rekao je Džonson.

On je pozvao obe strane da iskoriste istorijsku priliku za napredak u normalizaciji svojih odnosa.

Iako neki analitičari misle da će SAD probati direktno da se umešaju dijalog između Beograda i Prištine, Burazer ne misli da ova poseta to i dokazuje jer su američki političari od početka deo ovog procesa.

"SAD su prepustile EU ulogu medijatora u normalizaciji odnosa, ali svakako nastoje da utiču na ovaj proces i veoma su zainteresovane da što pre dođe do sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To je bila uloga SAD još od samog početka dijaloga, i čini se da je ona nepromenjena nakon promena u američkoj administraciji. Ona nije toliko vidljiva, ali je izuzetno važna i ostaće izuzetno važna kod zaključenja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji," kaže Burazer.

Razgovor sa američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren, izjavio je Vučić, a jedino pitanje po kojem se dve strane u razgovoru nisu složile je, naravno, odnos sa Prištinom za koje je naveo da "imaju različite stavove".

Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija spremna da se stvari reši kompromisom, ali i da je "za kompromis potrebno dvoje i on ne može biti takav da jedna strana bude zadovoljna, a druga nezadovoljna".

Vučić je podsetio i da se za nekoliko meseci navršava sto godina od kako je u znak savezništva ispred Bele kuće podignuta srpska zastava, te ponovio poziv od prošle godine američkom predsedniku da poseti Srbiju, uz nadu da će to biti u ovoj godini, ukoliko Donald Tramp bude za to imao priliku i vreme.

Bilateralni odnosi, rekao je Vučić, razvijaju se na političkom i ekonomskom planu, gde je trgovinska razmena dostigla 560 miliona dolara, ali da ima prostora za dalji rast, te da očekuje i veći dolazak američkih investitora.

Da je Balkan i dalje u fokusu i Rusije i Zapada pokazuje i najavljena poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeaj Lavrova, koji je najavio da su tema razgovora tradicionalno bilateralni odnosi u svim aspektima, "pre svega ono što se tiče naše saradnje u trgovinskim, investicionim, ekonomskim pitanjima". Ono što je neupitno je da će ključna tema i ovih razgovora biti Kosovo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG