Linkovi

Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade Srbije


Arhiva - Ana Brnabić, kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic, File)

Aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, Ana Brnabić, biće mandatarka za sastav nove Vlade, saopštio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić.

Vučić je naveo da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu.

"Tu odluku nije bilo lako doneti, a doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije i proklamovanim ciljevima... da radom i energijom nastavimo dobre rezultate za zemlju i građane", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, prenose mediji.

Uveren je da Brnabić poseduje kvalitetre da vodi Vladu i da će, zajedno sa ostalim ministrima, vredno raditi na boljitku i napretku za Srbiju pred kojom su teški izazovi.

Vučić je naveo da će lider SPS-a Ivica Dačić "suštinski voditi politički deo", kao i da će biti promena među ministrima i "jedno ili dva ministarstva više".

Sastav celokupne Vlade trebalo bi da bude poznat 21. ili 22. juna, dok je za 23. jun predsednik Vučić zakazao svečanost povodom preuzimanja nove dužnosti.

Sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog.

Brnabić će biti prva žena i prva deklarisana LGBT osoba na čelu srpske vlade.

Brnabić je ministarka u Vladi Srbije posle parlamentarnih izbora 2016. i na mestu ministarke državne uprave i lokalne samuprave nasledila je Kori Udovički.

Ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima, i radila je na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji.

U Srbiji je bila uposlena u kompaniji "Kontinental vind" na projektu vetroparka vrednom više stotina miliona evra. Takođe je bila i jedan od ključnih ljudi u NALED-u.

Brnabić: Nasleđujem pravog lidera

Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Vučiću na ukazanom poverenju i rekla da joj je čast, ali i da je svesna odgovornosti koju preuzima.

"Želim da zahvalim Predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom", rekla je Brnabić u prvoj izjavi za javnost nakon što je predsednik Srbije predložio za mandatara.

"Ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života", istakla je Brnabić u izjavi dostavljenoj medijima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG