Linkovi

Samit G20 u senci trgovinskog rata i geopolitičkih tenzija


Svetski lideri se spremaju za potencijalno turbulentni samtit G20 koji počinje u petak u Buenos Airesu. Dvodnevni sastanak biće održan u senci trgovinskog rata koji je svetsku ekonomiju doveo do ivice, a aktuelne su i bezbednosne tenzije od Ukrajine i Bliskog istoka do Južnog Kineskog mora.

Sve je spremno za potencijalno konfliktni samit lidera dve najveće svetske ekonomije u jeku trgovinskog rata. Američki predsednik Donald Tramp zapretio je povećanjem carina sa 10 na 25 odsto, na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara.

Tramp je upozorio da je takav scenario moguć ako se sa Pekingom ne reše problemi trgovinskog disbalansa i intelektualne svojine. Bela kuća veruje da je sad trenutak za dogovor.

“Većina posmatrača veruje da je Kina u recesiji, a SAD u snažnoj i stabilnoj poziciji pred ovaj samit”, rekao je ekonomski savetnik u Beloj Kući Leri Kadlou.

Kina je upozorila na ozbiljne posledice ako se trgovinski rat intenzivira.

“U proteklom veku desila su se dva svetska rata, a između njih velika depresija. Smatram da niko ne treba da se trudi da to ponovi”, naglasio je kineski ambasador u SAD Cui Tiankai.

Prvi samit lidera G20 održan je 2008. u jeku globalne ekonomske krize.

“Deceniju kasnije, najveća pretnja ekonomskom poretku, iznenađujuće, dolazi od onih koji su taj poredak najviše branili – od protekcionizma predsednika Trampa i njegove politike “Amerika prvo”, smatra Tristan Nejlor iz Londonske škole za ekonomiju.

Jedan od ukrajinskih brodova koje je zaplenila ruska obalska straža
Jedan od ukrajinskih brodova koje je zaplenila ruska obalska straža

Geopolitičke tenzije takođe rastu. Samit će biti održan nekoliko dana pošto su ruski brodovi namerno udarili u ukrajinske kod Krima, a posada ukrajinskih brodova je zarobljena. Kijev tvrdi da se incident dogodio u međunarodnim vodama.

“Šta je trebalo da urade ruske snage koje kontrolišu granicu? Vojni brodovi su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode”, ustvrdio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Saudijski princ Mohamed bin Salman bi takođe trebalo da prisustvuje samitu, uprkos tome što se sumnja da je naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija u Istabulu. Na samit dolazi i turski predsednik Erdogan. Važno je da se samit vidi kao prilika da se reše neki od ključnih globalnih problema, kaže Nejlor.

Kako će funkcionisati ekonomski sistem? Da li je protekcionizam dobar ili loš? Da li su klimatske promene stvarne ili ne? Ako se države oko toga ne usaglase, to će biti snažan signal svima koji nisu za stolom da možda ne podrže nikakve sporazume".

Hiljade antiglobalista je već spremno da protestuje u Buenos Airesu. Na ulicama će biti i 22 hiljade policajaca, ali će se neke od najžešćih borbi verovatno voditi unutar samita.

XS
SM
MD
LG