Linkovi

Tramp otkazao susret sa Putinom na samitu G20


Donald Tramp, predsednik SAD, razgovara sa novinarima pred polazak na samit G-20 u Argentini.
Donald Tramp, predsednik SAD, razgovara sa novinarima pred polazak na samit G-20 u Argentini.

Predsednik Tramp otkazao je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je trebalo da se održi na predstojećem samitu Grupe 20 industrijalizovanih zemalja u Argentini. Kao razlog za otkazivanje Tramp je naveo trenutnu krizu između Rusije i Ukrajine.

"S obzirom na činjenicu da Rusija nije vratila Ukrajini njene brodove i mornare, odlučio sam da je za sve umešane strane najbolje da otkažem svoj ranije zakazani sastanak u Argentini sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Nadam se da ćemo uskoro imati svrsishodan samit čim se ova situacija razreši!", tvitovao je Tramp posle polaska za samit G20.

Tramp je trebalo da se direktno sastane sa Putinom u subotu a bilo je predviđeno da razgovaraju o kontroli naoružanja, bezbednosnim pitanjima, situaciji na Bliskom istoku i Severnoj Koreji.

Američki predsednik je objavio da su razgovori sa Putinom otkazani iako je, malo ranije, pred polazak na put rekao reporterima u Beloj kući da će se susret verovatno održati kako je i planirano.

"Verovatno ću se sastati sa predsednikom Putinom", rekao je. "Oni bi voleli da imamo taj razgovor. Mislim da je dobar trenutak za sastanak".

Međutim, Tramp je dodao da će, tokom leta za Argentinu, u predsedničkom avionu pregledati finalni izveštaj o ruskoj zapleni tri ukrajinska broda u Kerčkom moreuzu, dok su plovili ka luci Mariupolj u Azovskom moru.

"Dobiću puni izveštaj o tome šta se dogodilo i na osnovu toga ću odlučiti", rekao je predsednik.

Bela kuća navodi da je Tramp doneo odluku na avionu Air Force One posle konsultacija sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i šefom osoblja Bele kuće, Džonom Kelijem.

Ruske novinske agencije javljaju da Kremlj nije obavešten o Trampovoj odluci.

Porošenko tražio pomoć NATO-a

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zatražio je od članica NATO-a da pošalju svoje vojne brodove u Azovsko more da bi pomogle njegovoj zemlji i "pružile bezbednost" usred tenzija sa Rusijom. Ukrajina, bivša sovjetska država, nije članica Alijanse. Porošenkove komentare objavio je nemački dnevnik Bild.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku odgovorila je na Porošenkov zahtev navodeći da zapadni vojni savez već ima snažno prisustvo u Crnom moru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG