Linkovi

Tramp otvoren za dogovor sa Kinom na samitu G20


Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp, posle susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.
Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp, posle susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.

Predsednik Donald Trump i kineski lider Ši Đinping razgovaraće o trgovinskim pitanjima na marginama samita G20 u Buenos Airesu, koji počinje u petak 30. novembra. Šef američkog Nacionalnog ekonomskog saveta kaže da postoji realna mogućnost da se postigne dogovor kako bi se ohladio trenutni trgovinski rat između SAD i Kine, ali upozorava da će Trampova administracija razmotriti dodatne tarife ako se ne postigne dogovor.

Lideri se pripremaju za godišnji skup najbogatijih svetskih ekonomija koji se održava u Buenos Airesu, u Argentini ovog vikenda.

Dvojica lidera Donald Tramp i Ši Đinping biće u centru pažnje, dok se nastavlja trgovinski rat između dve zemlje. Tramp i Ši sastaće se na marginama samita G20.

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou kaže da je predsednik Tramp otvoren za sporazum sa Kinom, ali uz određena ograničenja.

“Moraju se rešiti pitanja krađe intelektualne svojine, moraju se rešiti iznudjeni transferi tehnologije, moraju se rešiti značajne tarifne i netarifne barijere, pitanja vlasništva moraju biti rešena."

Ukoliko se ne postigne dogovor, Bela kuća će razmotriti planove za dodatno povećanje carina na kineske proizvode.

“Predsednik Trump je u pravu u nastojanju da ispravi ekonomske nepravilnosti, mada smatram da je tarifa pogrešan način da se to uradi. Bolji je njegov skorašnji naglasak na problem prisilnog transfera tehnologije, krađu intelektualne svojine, davanje subvencija kineskim kompanijama", smatra bivši američki ambasador u Kini Vinston Lord. "

Lučki grad Ćingdao u Kini
Lučki grad Ćingdao u Kini

U međuvremenu, Peking upozorava da bi trgovinski rat mogao da dovede do fragmentacije globalne ekonomije.

"U uslovima kada globalna trgovina i investicije prolaze kroz teškoće, odgovornost je G20 da razmotri pojavu trgovinskog i investicionog protekcionizmu i treba da poruči jasno da je protiv unilateralizma i trgovinskog protekcionizma", naglasio je zamenik ministra trgovine Kine Vang Šuven.

Popuštanje napetosti umanjilo bi zabrinutost koja vlada na svetskim finansijskim tržištima. Investitori čekaju na bilo kakve nagoveštaje da su dve strane spremne da reše međusobne trgovinske razmirice.

Na kraju samita azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, ranije ovog meseca, nije bilo zajedničkog saopštenja uglavnom zbog nesuglasica između Vašingtona i Pekinga. Svet čeka da vidi da li će samit G20 da se završi sa preokretom ili još jednim zastojem.

XS
SM
MD
LG