Linkovi

Tramp uveo tarife na čelik i aluminijum uprkos kritikama


Predsednik Donald Tramp potpisao dokument o uvođenju tarifa na uvozni čelik i aluminijum
Predsednik Donald Tramp potpisao dokument o uvođenju tarifa na uvozni čelik i aluminijum

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u četvrtak dokument o uvođenju tarifa od 25 odsto na uvozni čelik i 10 na alumunijum, koje će stupiti na snagu za 15 dana. Iz toga plana, na neodređeno vreme, biće izuzeti Meksiko i Kanada, dok traju pregovori o NAFTA-i.

Tramp je rekao da su Sjedinjene Države otvorene za eventualne izmene ili ukidanje tarifa za pojedine države.

Takođe je poručio da je uvoz velikih količina čelika i aluminijuma u SAD "napad na našu zemlju" i predložio da strane kompanije presele svoje fabrike u Ameriku.

"Ako ne želite da plaćate porez, otvorite fabriku u SAD", rekao je Tramp.

Trampova odluka da uvede tarife podstakla je strahovanja od globalnog trgovinskog rata i izazvala poremećaje na finansijskim tržištima. Na američkim berzama u četvrtak su smanjeni dobitci posle objave Bele kuće.

Takođe je ustvrdio da štiti američke radnike svojim predlogom, koji su kritikovali republikanci u Kongresu, dok su američki saveznici najavili da će uzvratiti na spornu meru.

Predsednik je uveo tarife istog dana kada je 11 zemalja potpisalo "Sveoubuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo" (CPTPP), čiji cilj je uklanjanje trgovinskih barijera.

Tramp je prethodno na Tviteru poručio da Sjedinjene Države moraju da štite i razvijaju svoju industriju čelika i aluminijuma, a da istovremeno "pokažu veliku fleksibilnost i saradnju prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pošteno i kada je reč o trgovini i vojsci".

Visoki američki zvaničnik, kako prenosi novinska agencija Rojters, naveo je da će tarife biti uvedene oko dve nedelje nakon što Tramp potpiše deklaraciju.

Brojni članovi Predstavničkog doma su u sredu uputili pismo predsedniku, u kojem su od njega zatražili da umanji negativne posledice plana za uvođenje tarifa.

U pismu se ističe da su "tarife porezi zbog kojih su američke kompanije manje konkurentne, a potrošači siromašniji".

Tramp je prošle nedelje rekao da su trgovinski ratovi "dobri i da ih je lako dobiti", ali je njegov plan izazvao oštre kritike njegovih republikanskih pristalica u Kongresu i američkih saveznika.

Trampov plan, donesen po preporuci sekretara za trogivnu Vilbura Rosa i direktora Saveta Bele kuće za nacionalnu trgovinu Pitera Navara, ima podršku ekonomskih nacionalista i pojedinih demokrate iz saveznih država, koje bi mogle da profitiraju od spornog predloga.

Međutim, šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je u sredu na globalni trgovinski rat, uz procenu da bi američke tarife mogle dovesti do pada rasta i trgovine.

XS
SM
MD
LG