Linkovi

Tramp se pohvalio da je izmislio tvrdnje o trgovini na sastanku sa Trudoom


Arhiva - Kanadski premijer Džastin Tudo pozdravlja se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pre razgovora u Beloj kući u Vašingtonu, 13. febraura 2017.
Arhiva - Kanadski premijer Džastin Tudo pozdravlja se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pre razgovora u Beloj kući u Vašingtonu, 13. febraura 2017.

Predsednik SAD Donald Tramp ustvrdio je u sredu da je izmislio informaciju o navodnom trgovinskom deficitu SAD sa Kanadom, tokom sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, ne znajući da li takav deficit postoji.

Tramp je ispričao detlaje sa svog sastanka sa kanadskim liderom u Beloj kući održanog prošlog oktobra dok je razgovarao sa političkim donatorima u Mizuriju, a Vašington post citira uz audio snimak tvrdnje presednika iznete na privatnom događaju.

"Trudo je došao da me vidi. On je dobar momak, Džastin. Rekao je 'Ne, ne, mi nemamo trgovinski deficit sa vama, nemamo nikakav. Donalde, molim te'", rekao je Tramp oponašajući Trudoa. "Dobar momak, zgodan momak, dolazi sa 'Donalde, mi nemamo trgovinski defici.' Vrlo je ponosan, jer sve druge, znate, mi pobijemo", rekao je Tramp.

"...I tako, on je ponosan. Rekao sam 'Pogrešno, Džastine, imate'. A nisam čak ni znao... Nisam imao pojma. Samo sam rekao 'Nisi u pravu'. Znate zašto? Jer, mi smo tako glupi... A mislio sam da su oni pametni. Rekao sam 'Nisu u pravu, Džastine'. On je rekao 'Ne, mi nemamo trgovinski deficit'. Ja sam rekao 'Ali, ne verujem'. Poslao sam jednog od naših momaka nazad, njegov momak, moj momak, izašli su napolje. Rekao sam 'Proveri, jer ne mogu da verujem'.

'Pa, gospodine, vi ste zapravo u pravu. Nemamo deficit, ali u to nije uključena energija i drvo... I kada uključite, gubimo 17 milijardi dolara godišnje.' To je neverovatno."

Kancelarija trgovinskog predstavništa SAD kaže da su u 2016, poslednjoj godinom sa potpunom statistikom, Sjedinjene Države imale 12,5 milijardi dolara trgovinskog suficita sa svojim susedom na severu, sa američkim izvozom od 320,1 milijarde u dobrima i uslugama u Kanadu i sa uvozom od 307,6 milijardi. Nije jasno na šta je Tramp mislio o iznosima u vezi sa energetikom i drvetom, pošto prirodni resursi jesu uključeni u celokupne trgovinske brojeve.

Tramp je nastavio da iznosi tvrdnje o kanadskom trgovinskom deficitu u četvrtak, bez nuđena novih brojeva.

"Mi imamo trgovinski deficit sa Kanadom, kao što immo sa većinom drugih zemalja (od kojih su neke velike)", rekao je u opasci na Tviteru. "Premijer Džastin Tudo iz Kanade, vrlo dobar momak, ne voli da govori da Kanada ima suficit protiv SAD (dok pregovara), ali oni ga imaju... Skoro ga svi imaju... I to je ono što znam!"

Trampove opaske o trgovini sa Kanadom stigle su u vreme kada dvoje saveznika i Meksiko pregovaraju o promenama Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994, za koji Tramp tvrdi da je nefer prema Sjedinjenim Državama. SAD su imale 55,6 milijardi dolara velik deficit sa Meksikom u 2016.

U jednom od poslednjih tvitova, Tramp je rekao da Kanada treba da tretira američke farmere bolje u revidiranoj NAFTA-i, dok Meksiko treba da zategne bezbednost na svojim granicama kako bi osujetio nedokumentovane imigrante da ulaze u Sjedinjene Države.

Tramp je prošle nedelje uveo nove 25 postotne tarife na uvoz čelika u SAD i 10 odsto na aluminijum, da bi naposletku privremeno izuzeo Kanadu i Meksiko iz tih mera.

U govoru u Mizuriju, Tramp je napao Evropsku uniju, Kinu, Japan i Južnu Koreju zbog trgovinskom disbalansa sa SAD.

Tram je signalizirao Severnoj Koreji, tradicionalnoj saveznici, naizgled preteći da će se vojska SAD povući sa korejskog poluostrva.

"Imamo vrlo velik trgovinski deficit sa njima i mi ih štitimo", rekao je Tramp. "Gubimo novac na trgovini i gubimo novac na vojsku. Imamo baš sada 32.000 vojnika na granici između Severne i Južne Koreje. Videćemo šta se događa".

"Naši saveznici brinu o sebi", rekao je. "Oni ne brinu o nama".

U 2016, američka trgovinska kancelarija rekla je da zemlja ima 17 milijardi dolara velik trgovinski deficit sa Južnom Korejom.

XS
SM
MD
LG