Linkovi

Pregovori o sporazumu NAFTA zabrinuli farmere u SAD


Sjedinjene Države su u avgustu počele pregovore o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini između Kanade, Meksika i SAD, skraćeno NAFTA, ispunjavajući tako predizborno obećanje predsednika Trampa. Iako su u centru pažnje razgovori o poslovima u proizvodnji, sporazum NAFTA iz 1994. godine omogućio je važan podsticaj izvozu američkih poljoprivrednih proizvoda i farmeri su zabrinuti da bi promene postojećeg sporazuma mogle skupo da ih koštaju.

Ken Bek kaže da je život farmera u Sjedinjenim Državama danas sličan kockanju.

“U najmanju ruku riskantan. U ovoj igri više nema novca”.

Bek konstatuje da je ušao u petu godinu u kojoj gubi profit, za šta su delom krive niže cene kukuruza i soje, i skuplje đubrivo i semenje. Bek, međutim, ističe da američka vlada može da pomogne.

“Trgovina, koja je trenutno napadnuta”.

Odluka Trampove administracije da se povuče iz Transpacifičkog sporazuma, skraćeno TPP, označila je kraj Bekove nade za povećanom potražnjom, i porastom cena za njegov kukuruz i soju. Zbog toga, Bek budno prati pregovore o NAFTA-i.

“Za proizvođače kukuruza, žitarica, NAFTA je jako korisna”.

Amerika je 2016. poslala više od dve i po milijarde dolara vrednosti kukuruza u Meksiko, što je čini najvećim snabdevačem južnog suseda. Ali, ove godine meksički uvoz i soje i kukuruza je opao, a Bek zna da ima konkurenciju.

“Meksiko prvi put u istoriji kupuje kukuruz od Argentine. Da li je jeftiniji? Nije. Ali tako šalju signal”.

Zastave Kanade, Meksika i SAD
Zastave Kanade, Meksika i SAD

Beka takođe brine kakvu poruku šalje predsednik Tramp, koji je pretio da će se povući iz NAFTA sporazuma čime je pojačao neizvesnost kod američkih farmera.

“Mislim da su svi pomalo uplašeni jer ovo je neispitan teren”.

Tamara Nelsen, direktorka za robu u Birou za farmere u Ilinoisu kaže da je od mnogih poljoprivrednika čula da su zabrinuti povodom retorike u pregovorima.

“Nadamo se da će neke izjave poput onih protiv trgovine, protiv izvoza poljoprivrednih proizvoda, da se promene i da će se najzad videti neki pomak”.

“Valjda će prevladati oni hladne glave pa da možemo ovo da izokrenemo, ili da uradimo nešto pa da ne dođe do velikih promena", kaže Brok.

Kakav god bude bio ishod, kaže Nelsen, važno je da se postigne novi sporazum – i to uskoro.

“Iduće godine će biti predsedničkih izbori u Meksiku i ukoliko brzo ne dođe do nekog pomaka… Moguće je da će u naredna četiri meseca SAD, Kanada i Meksiko ostvariti neki progres ovde, a zatim može da dođe do zastoja. Ipak, nadamo se da će stvari nastaviti da se kreću”.

Ken Bek, farmer, takođe se nada da će pregovori da se nastave jer vreme za zaradu njemu trenutno ne ide u prilog.

“Odluke u narednih nekoliko nedelja će se već odnositi na iduću godinu”.

I dok Bek jednim okom budno prati iznos na svom bankovnom računu, drugim gleda u nebo iznad svoje farme u Ilinoisu odakle vreba još jedna nepoznanica u njegovom životu – vremenski uslovi.

XS
SM
MD
LG