Linkovi

Iran poslao vojnike u Siriju


Prvi put od početka građanskog rata u Siriji, pre skoro pet godina, Iran se uključio u konflikt, tako što je poslao stotine svojih elitnih vojnika u tu zemlju, kako bi pružili podršku režimu predsednika Bašara al-Asada

Tehran je razmestio trupe u severnom i centralnom delu Sirije, gde su se priključile borcima iranskog saveznika iz Libana, grupe Hezbolah, kako bi zajedno iskoristili prednost ekstenzivnih ruskih vazdušnih napada na pobunjenike koji se bore protiv snaga sirijske armije.

Rusija, koja je pre dve nedelje počela vazdušnu kampanju u Siriji, saopštila je da je danas izvela 33 udara. Regionalni zvaničnici smatraju da bi Iran mogao da razmesti i do 2.000 vojnika iz svoje revolucionarne garde.

Iran je od starta oružanog sukoba u Siriji podržavao Asadovu vladu, ali se nije mešao u konflikt sve do pre dve nedelje, kada je počeo da šalje vojnike, dok je ove nedelje komandant iranskih elitnih jedinica Kuds general Kasem Sulejmani uslikan kako se obraća borcima u oblasti Latakija.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin osudio je američki stav prema konfliktu u Siriji kao "nekonstruktivan", posle odbijanja zvaničnog Vašingtona da se uključi u bilaterlane pregovore na visokom nivou o koordinaciji vojnih aktivnosti dve zemlje u Siriji.

XS
SM
MD
LG