Linkovi

Rohani: Iran spreman za pregovore ako SAD ukinu sankcije


Na ovoj fotografiji koju je objavio Kabiner predsednika Irana, vidi se predsednik Irana Hasan Rohani govori na ceremoniji u Teheranu, Iran, 27. avgusta 2019.
Na ovoj fotografiji koju je objavio Kabiner predsednika Irana, vidi se predsednik Irana Hasan Rohani govori na ceremoniji u Teheranu, Iran, 27. avgusta 2019.

Ako američki predsjednik želi da razgovara, mora da preduzme prvi korak i ukine sve sankcije uvedene protiv Irana, poručio je iranski predsjednik Hasan Rohani. Tramp je u ponedeljak kazao je da je spreman za susret sa Rohanijem pod odgovarajućim uslovima i da okonča konfrontaciju nastalu posle izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ključ za rešavanje sukoba Irana i Sjedinjenih Država je u rukama Vašingtona, saopštio je na konferenciji za novinare u Teheranu iranski predsjednik Hasan Rohani.

"Ukinite sankcije. Sve sankcije protiv iranske nacije koje su ilegalne, okrutne i pogrešne trebalo bi da budu ukinute. Ako Sjedinjenjene Države ukinu sankcije, i pokažu poštovanje prema Iranu, onda će situacija biti drugačija", rekao je on.

Rohani je naglasio da je Iran jasno stavio do znanja da nema želju da razvija nuklearno naoružanje.

"Ako se Sjedinjene Države vrate svojim obavezama, i mi ćemo u potpunosti poštovati naše. Ako ne, onda ćemo nastaviti svojim putem", kazao je Rohani.

Predsjednik Donald Tramp rekao je u ponedeljak, na kraju samita G7 u Francuskoj, da postoji veoma dobra šansa da će se sastati sa Rohanijem narednih nedelja da bi ispregovarao novi sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa. Tramp je ponovio da je međunarodni dogovor iz 2015. godine loš.

"Dozvoljeno im je da testiraju balističke projektile. Nama nije dozvoljeno da kontrolišemo različita postrojenja, od kojih su neka namijenjena za razvoj nuklearnog oružja. To mora da se promijeni, kao i druge stvari", rekao je Tramp.

On vjeruje da bi Teheran, zbog loše ekonomske situacije, možda bio spreman da razgovara o novom sporazumu.

"Njihova inflacija je ogromna. Ekonomija je potpuno propala. Sankcije im nanose užasnu štetu. Ja to ne želim, oni su izvanredni ljudi. Ali im ne možemo dozvoliti da imaju nuklearno oružje", kazao je američki predsednik.

Pregovore Sjedinjenih Država i Irana pokušava da izdejstvuje francuski predsjednik Emanuel Makron koji je sa Rohanijem razgovarao o mogućem susretu sa američkim liderom.

"I dalje sam veoma oprezan, ali mislim da se time zaustavlja eskalacija, a nama omogućava da postignemo planirane ciljeve", rekao je Makron.

On je dodao da će Pariz imati svoju ulogu u eventualnim razgovorima Vašingtona i Teherana, kao i ostale potpisnice nuklearnog sporazuma iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle.

XS
SM
MD
LG