Linkovi

Iran zaplenio treći strani tanker u Persijskom zalivu


Tanker u Persijskom zalivu, ilustracija
Tanker u Persijskom zalivu, ilustracija

Iran je zaplenio još jedan strani naftni tanker sa sedam članova posade u Persijskom zalivu, prenose državni mediji. Ovo je treći put da je Iranska revolucionarna garda zaplenila strani brod u proteklih mesec dana.

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je tanker zaplenjen severno od Ormuskog moreuza, a da je prevozio 700 hiljada litara švercovane iranske nafte koja je transportovana do "arapskih zemalja u Persijskom zalivu".

Nije navedeno zašto bi iranska nafta bila prevožena u arapske zemlje koje takođe proizvode naftu. Ali, otkad je pod američkim sankcijama, Teheran je fokusiran na sprečavanje svog najvažnijeg izvoznog proizvoda.

Iranski mediji nisu preneli čiji je tanker niti koje su nacionalnosti članovi posade.

Iranska revolucionarna garda je u julu zaplenila tanker pod panamskom zastavom zbog navodnog krijumčarenja nafte, a potom i britanski tanker Stena Impero - kao odgovor na britansku zaplenu iranskog tankera u Gibraltarskom moreuzu.

Tenzije sa Iranom su u porastu otkad je predsednik SAD Donald Tramp povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i Teheranu ponovo uveo sankcije.

XS
SM
MD
LG