Linkovi

Iranski lider poručuje SAD da se drže podalje od regiona Persijskog zaliva


Na fotografiji koju je objavila kancelarija iranskog predsednika, vidi se predsednik Hasan Rohani kako govori tokom vojne parade kojom se obeležava 39. godišnjica početka iransko-iračkog rata, u Teheranu, Iran, 22. septembra 2019.
Na fotografiji koju je objavila kancelarija iranskog predsednika, vidi se predsednik Hasan Rohani kako govori tokom vojne parade kojom se obeležava 39. godišnjica početka iransko-iračkog rata, u Teheranu, Iran, 22. septembra 2019.

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je u nedelju da bi prisustvo stranih snaga u oblasti Persijskog zaliva stvorilo "nesigurnost u regionu".

"Strane snage izazvaće probleme i nesigurnost za ljude i naš region", rekao je Rohani u prenosu uživo na državnoj televiziji. Iranski lider rekao je da planira da u Ujedinjenim nacijama predstavi plan za mir.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da SAD žele da pronađu diplomatsko rešenje za tenzije sa Iranom, koji se smatra odgovornim za napad na saudijska naftna postrojenja, ali je upozorio da će, ako diplomatija ne donese rezultate, predsednik Donald Tramp "doneti neophodne odluke da se ostvare naši ciljevi."

Državni sekretar Majk Pompeo i specijalni američki predstavnik za Iran Brajan Kuk, u Abu Dabiju, 19. septembra 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo i specijalni američki predstavnik za Iran Brajan Kuk, u Abu Dabiju, 19. septembra 2019.

Pompeo je izjavio za mrežu ABC Njuz da će nedavna Trampova odluka da pošalje dodatne vojnike američkog vojnog vazduhoplovstva u Saudijsku Arabiju "poboljšati kapacitete" i "otežati situaciju Iranu."

U subotu, predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi kritikovala je plan predsednika Donalda Trampa za slanje dodatnih američkih snaga i opreme za protivvazdušnu odbranu u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, rekavši da je to poslednji pokušaj administracije da "zaobiđe" Kongres.

"Plan predsednika Trampa da ubrza isporuku vojne opreme Saudijskoj Arabiji i Emiratima i da rasporedi dodatne snage SAD u region, poslednji je nečuveni pokušaj Trampove administracije da zaobiđe dvopartijsku, dvodomnu volju Kongresa", rekla je ona u izjavi. "Te neprihvatljive akcije razlog su za oglašavanje alarma".

Australski premijer Skot Morison, koji je bio u državnoj poseti Beloj kući u petak, rekao je da njegova zemja neće biti uvučena u vojni konflikt sa Iranom, zajedno sa SAD. Morison je rekao da je prvrženost Australije u Zalivu ograničena očuvanje slobode plovidbe kroz Hormoški moreuz.

"Defanzivna priroda" snaga SAD

Američki sekretar za odbranu Mark Esper i general Džozef Danford, predsedavajući Združenim generalštabom Vojske SAD, objavili su Trampovu odluku da pošalje snage i opremu u Saudijsku Arabiju i UAE u petak uveče u Pentagonu.

Esper je rekao da će snage biti "defanzivne prirode". Dodao je da SAD odgovaraju na zahteve zvaničnika Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi poboljšali svoje protivvazdušne i odbrane od raketa, nakon prošlonedeljnih napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije. Zvaničnici SAD drže da je Iran odgovoran za napade, dok Teheran to negira.

Napad od 14. septembra obelodanio je koliko su naftna postrojenja u regionu ranjiva, kada su pitanju napadi dronovima i krstarećim raketama.

Detalji, kada je reč o raspoređivanju snaga SAD, trebalo bi da budu razmatrani tokom vikenda i objavljeni naredne sedmice, rekao je Danford u petak.

"Sekretar (Majk) Pompeo tek se vratio ovog jutra, a Saudijci su zatražili ojačavanje svojih sposobnosti", rekao je Danford. "Nismo još odlučili o specifičnim jedinicama", ali te koje budu odabrane trebalo bi da pomognu da se ojača protivvazdušna odbrana zemlje.

Pelosi je u izjavi rekla da su Predstavnički dom i Senat dvopartijski usvojili zakon pre nekoliko meseci, kako bi blokirali prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, kao i da su osudili umešanost Saudijaca u rat u Jemenu.

"Još jedanput, predsednik Tramp žmuri na jedno oko na nastavljeno nasilje koje sprovode Saudijci pritv nedužnih Jemenaca, kao i na užasno ubistvo novinara Džemala Kašogija i njihovo rašireno kršenje ljudskih prava, koje predstavlja moralnu i humanitarnu krizu", dodala je ona.

Nekoliko sati nakon što su SAD objavile raspoređivanje snaga, čelnik iranske elitne Revolucionarne garde, general Husein Salami, upozorio je da su njegove snge "spremne za bilo kakav scenario". Salami je dodao: "Ukoliko iko pređe naše granice, napašćemo ga".

Takođe kasno u petak, Ujedinjene nacije saopštile su da su poslale tim od četvoro međunarodnih eksperata u Saudijsku Arabiju kako bi istražili napade na naftna postrojenja.

Ranije, Tramp je u petak proglasio nove sankcije protiv iranske nacionalne banke, čime je dodatno zaoštrio ekonomski pritisak na Islamsku Republiku.

Predsednik Tramp je povukao ideju o bilo kakvoj direktnoj vojnoj akciji protiv Irana.

"Mislim da sankcije rade posao", rekao je Tramp tokom zajedničke konferencije za štampu u Beloj kući sa asutralskim premijerom Skotom Morisonom. Tramp je takođe rekao da bi "vojska mogla da radi, ali to je vrlo bolna forma pobede".

Ali, Tramp je kazao da ne planira vojni odgovor na napade, rekavši reporterima u Ovalnom kabinetu da bi znažni pristup "trebalo bi da pokazuje i malo uzdržanosti".

Tramp je upozorio, međutim, da "Iran zna da je, ukoliko se bude loše ponašao, na pozajmljenom vremenu".

XS
SM
MD
LG