Linkovi

Poslanici Bundestaga na Kosovu: Nemačka jasno protiv promene granica


Konferencija za medije posle susreta poslanika Bundestaga Petera Bauera i Kristijana Šmita sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem
Konferencija za medije posle susreta poslanika Bundestaga Petera Bauera i Kristijana Šmita sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem

Nemačka je protiv promene granica na Kosovu, jer se problemi ne mogu rešiti stvaranjem novih problema, poručili su poslanici nemačkog Bundestaga Peter Bauer i Kristijan Šmit, posle razgovora u Prištini sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

Poslanici nemačkog Bundestaga ponovili su posle razgovara sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem stav Nemačke da ova zemlja ne podržava ideje o razgraničenju ili razmeni teritorija između Srbije i Kosova. Nemačka, prema njihovim rečima, podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine , ali se protivi bilo kakvoj promeni granica.

“Razgovarali smo o precesima kroz koje Kosovo prolazi. Razgovarali smo o dijalogu između Kosova i Srbije koji podržavamo, ali i o temi razmene teritorija, čemu se Nemačka snažno protivi", rekao je Peter Bauer.

Njegov kolega Kristijan Šmit naglasio je da Nemačka u vezi sa razmenom teritorija ima jasan stav,

"Mi smo protiv te ideje, jer ne možemo da rešimo problem stvaranjem novih problema. Čak i onaj koji zaista misli da će rešiti problem ovom idejom, treba da bude svestan da će ta ideja stvoriti još veće probleme u regionu".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je svoj stav da je protiv razgraničenja i razmene teritorija, ali i pozdravio stav nemačkih zvaničnika u vezi sa tim idejama. On je istakao da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa Srbijom

„Razgovarali smo o potrebi nastavka dijaloga, spremni smo da nastavimo dijalog, jer će doneti rešenje. Ali, kao što su i prijatelji iz Nemačke rekli, nema rešenja starih problema stvaranjem novih problema. To nije moguće“, rekao je Haradinaj.

Premijer Kosova zatražio je od dvojice nemačkih poslanika podršku njihove zemlje u procesu liberalizacije viza za građane Kosova. Poslanici Bundestaga razgovarali su u Prištini i sa predstavnicima opozicionih stranaka.

XS
SM
MD
LG