Linkovi

Haradinaj pisao svim premijerima: Tema dijaloga međusobno priznanje


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, poslao je pismo premijerima svih država sveta u kojem je napisao da je status Kosova utvrđen 17. februara 2008, proglašavanjem nezavisnosti. On je kazao da je tim pismom želi da "okonča srpsku propagandu da su status i teritorija Kosova još uvek na stolu". Haradinaj je prethodno uputio pismo i zemljama Kvinte u kojima je izneo uslove za ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U pismu koje je uputio ambasadorima Kvinte, koju čine Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Sjedinjene Američke Države, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je naveo da je spreman da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ako SAD i EU organiziju međunarodnu konferenciju o sveobuhvatnom sporazumu sa Beogradom koja neće trajati duže od 14 dana a u vezi sa kojom će se EU i SAD obavezati da rezultat konferencije neće biti: Bilo kakva promena postojećih granica Kosova, bilo podelom ili razmenom teritorija, dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština u bilo kom obliku, mere bilo koje prirode koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008.

Uz to, Haradinaj ima i specifične zahteve prema EU među kojima je odobrenje bezviznog režima za Kosovo pre početka konferencije. U tom pismu Haradinaj upozorava i da će doći do ponovnog uvođenja odluke o taksama ukoliko se predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom, priznavanjem Kosova i njegovim članstvom u UN.

U vezi ukidanja takse oglasio se i koalicioni partner Haradinaja predsednik Demokratske partije Kosova i kosovske skupštine Kadri Veselji koji je predložio da taksa na uvoz robe bude obustavljena na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili konkretni uslovi za njeno ukidanje.

Međutim Haradinaj je u utorak ponovio da ne odustaje od svojih zahteva, istakavši da na međunarodnoj konferenciji nema mesta za Rusiju.

„Nećemo nikakvu ulogu Rusije, jer se sama Rusija povukla sa Balkana i Evrope odavno. Znači nije nastavila interesovanje za ovaj kraj sveta, osim interesovanja da podržavaju, ja bih rekao, status kvo na Balkanu ili da sprečavaju članstvo u NATO. To smo videli, ali ne neki napor da se razvijaju, pomire i napreduju zemlje Balkana, to nismo videli“, kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Kosova.

Premijer Haradinaj poslao je i pismo premijerima svih država sveta u kojem je napisao da je status Kosova utvrđen 17. februara 2008. godine. On je na Fejsbuku napisao da im je u pismu objasnio prirodu dijaloga između Kosova i Srbije.

"Dijalog Kosova i Srbije je dijalog između dve suverene države i za subjekat nema finalni status Kosova, već normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije međusobnim priznanjem", napisao je Haradinaj i dodao da ovim želi da okonča, kako je naveo, srpsku propagandu da su status i teritorija Kosova još uvek na stolu.

XS
SM
MD
LG