Linkovi

Srbija mora da donosi bolne i teške odluke


Nemačka kancelarka insistira da se mir i bezbednost sačuvaju po svaku cenu, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle današnjeg susreta sa Angelom Merkel i dodao da se složila sa stavom da je u pogledu pitanja Kosova neophodno postizanje kompromisnog rešenja. Uz čestitke na kursu reformi kojim Srbija ide, nemačka kancelarka na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu poručila da je Bugarska, kao zemlja predsedavajuća EU, visoko na agendi postavila regiona Zapadnog Balkana.

"Želimo da ovim susretom doprinesemo da se pronadje rešenje za Kosovo, iako to nekada može biti teško", rekla je Merkel na pres konferenciji koja je održana pre samog razgovora sa Aleksandrom Vučićem.

Takođe, ona je rekla da je za Nemačku u EU važan razvoj zapadnog Balkana, i istakla da Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i Bosne i Hercegovine i da je zato važno je da postoji intenzivna, bliska razmena. Merkel je rekla da će sa Vučićem razgovarati o predstojećm samitu u Sofiji i samitu Berlinskog procesa u Londonu u junu, o bilateralnoj saradnji i o situaciji u regionu.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da što se tiče Kosova za Srbiju nema dobrog rešenja.

"Kompromis podrazumeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni, ali to znači mnogu bolju budućnost za nas", rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

Predsednik Srbije je rekao da je zadovoljan razumevanjem i poštovanjem koje je dobio, da je Angela Merkel apsolutno za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, a građanima Srbije je poručio da neće biti lako u budućnosti u političkom smislu što se tiče Kosova i Metohije.

Vučić je izjavio da su se on i Merkel saglasili da je potrebno da se nastavi traženje rešenja, jer je ono, kako je rekao, "bolje od bilo kakvog konflikta, pa makar on bio i zamrznut".

"Mi smo spremni na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali za kompromis su uvek potrebne dve strane. Potrebna je sem dogovora Srba i Albanaca, saglasnost Evropske unije, Amerikanca, Turske, Rusije i da o svemu tome bude obaveštena i Kina, da svi o tome budu obavešteni, zato je to toliko teško", izjavio je Vučić.

Vučić je ocenio da bi bilo kakav eventualni sukob na Balkanu sve zemlje i narode u tom regionu vratio 100 godina unazad u razvoju i dodao da će Srbija dati sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu.

Takođe, on je ponovio da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za Srbiju i da će ona morati da donosi brojne teške odluke ako želi da postane deo EU. Da li će se to dogoditi 2025. godine, to po rečima Vučića najviše zavisi od Srbije i toga da li će biti u stanju da sprovede reforme.

Jedna od tema razgovora bilo je učešće Srbije na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji - Angela Merkel je istakla da bi bilo veoma važno da Srbija učestvuje, dok je Vučić odgovorio da će Srbija svakako biti predstavljena na samitu u Sofiju i da se nada da će to biti na najvišem nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG