Linkovi

Vučić: Politička ideja je - stara Jugoslavija plus Albanija, uz očuvanje suvereniteta


Arhiva - Aleksandar Vučić, aktuelni premijer i novoizabrani predsednik Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Novoizabrani predsednik i aktuelni premijer Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je za briselski portal "Politiko" da su tešnji ekonomski odnosi jedini način za prevazilaženje regionalne nestabilnosti i obećao da će produbiti trgovinske veze na Zapadnom Balkanu.

U prvom intervjuu nakon pobede u prvom krugu predsedničkih izbora, Vučić je rekao da će udvostručiti napore radi stvaranja zlone slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu, uključujući investicije u najznačajniju infrastrukturu, kao što je autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo.

"Ako se svi drugi saglase, postaćemo tržište sa 20 miliona ljudi", rekao je Vučić. "To je prilično značajno tržište. Moći ćemo da privučemo mnogo više investitora", rekao je Vučić, za koga "Politiko" navodi da je dominantni politički lider regiona, koji nakon pobede sa 55 odsto podrške birača na izborima "odiše samopouzdanjem".

Uprkos očiglednim ekonomskim prednostima zone slobodne trgovine, koju Vučić želi za region, uporne etničke tenzije, kako se navodi, zaustavljaju napredak.

Vučićeva inicijativa, koju podržavaju Nemačka i EU, sledi usred rastuće zabrinutosti u Evropi i SAD da spoljne sile, naročito Rusija i Turska, rade iza scene da destabilizuju region, piše Politiko podsećajući da je proteklih dana nekoliko evropskih visokih zvaničnika obišlo Zapadni Balkan kako bi rasterali sumnje da je Brisel okrenuo leđa regionu.

Uprkos tome što pridobijanje suseda za svoju ideju predstavlja izazov, Vučić kaže da je ubeđen da će prevladati sopstveni ekonomski interesi i da će uz pomoć EU na narednom samitu Zapadnobalkanske šetorke u julu u Trstu, biti postignute široke konture sporazuma.

Iako BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija trenutno sarađuju u okviru CEFTA, Vučić ističe da je neophodna mnogo jača saradnja da bi se postigao značajan rast.

Poseban entuzijazam on je pokazao po pitanju infrastrukturnih projekata, a u toku intervjua je pozvao jednog od pomoćnika da donese mapu planiranih radova kojim bi se Beograd povezao sa Sarajevom i Prištinom.

Tako bi se putovanje iz Beograda do Sarajeva smanjilo na samo tri sata sa sadašnjih pet, a Vučić ukazuje da korist od toga nije samo ekonomska, već da će taj put zbližiti narode regiona.

"To je stara Jugoslavija, plus Albanija. To je politička ideja, ali bez ugrožanja njihovog suvereniteta. To će ojačati naše ekonomije", rekao je Vučić.

"I Brisel i Berlin smatraju Vučića za najbolji izbor"

Politiko navodi da je Vučić uspeo da poboljša srpsku ekonomsku sliku proteklih godina, da smanji nezaposlenost sa 26 na 13 i da državni dug svede na razuman nivo.

"Treba nam rast od četiri do pet odsto godišnje, a ne tri odsto. To nije dovoljno", rekao je on.

Politiko ocenjuje da i u Briselu i u Berlinu Vučića smatraju najboljim izborom za stabilnost turbulentnog regiona. Vučić je uspeo da održi Srbiju na putu evrointegracija istovremeno održavajući bliske odnose sa Rusijom, tradicionalnom saveznikom, piše "Politiko".

Iako je zasad nejasno kada bi Srbija mogla da se pridruži Uniji, "Politiko" navodi da je Vučićev cilj da Srbija za to bude spremna do 2020.

Za Vučića BiH ostaje najveća pretnja stabilnosti i navodi da je tokom nedavnog sastanka lidera regiona u Mostaru od Milorada Dodika dobio uveravanje da neće biti novih pokušaja izdvajanja RS iz BIH. "Neće biti referenduma o secesiji", rekao je on. Ipak, tenzije između muslimana i Hrvata u Bosni mogle bi da izazovu nemire.

"Šta god se desilo u Makedonijik, šta god se desilo u Prištini, to ne može da se poredi sa onim što bi moglo i za šta se nadamo da se nikad neće desiti u Bosni", zaključio je Vučić.

XS
SM
MD
LG