Linkovi

Za ulazak u EU 47 odsto građana Srbije, protiv 36 procenata


Predstavljanje istraživanja koje sproveo Centar za evroatlantske studije u saradnji sa Cesidom
Predstavljanje istraživanja koje sproveo Centar za evroatlantske studije u saradnji sa Cesidom

Kako smatra 53 odsto građana, Kosovo po svaku cenu mora da ostane u sastavu Srbije, dok je za četvrtinu građana Kosovo nezavisno i oni smatraju da Srbija treba da prihvati takvo stanje i okrene se budućnost - pokazalo je u četvrtak predstavljeno istraživanje koje sproveo Centar za evroatlantske studije u saradnji sa Cesidom.

Istraživanje je pokazalo i da 60 odsto građana podrzava vojnu neutralnost Srbije, 30 odsto je za približavanje Rusiji, a kako je rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, ako bi sada bio raspisan referendum, 47 odsto građana bilo za ulazak u Evropsku uniju, a 36 posto protiv:

"Ovo su podaci koji se nalaze u okviru onoga što mi u ovakvim istraživanjima pronalazimo zadnjih četiri-pet godina. To znači da se podrška ka EU uglavnom kreće između 45-46 odsto, što je bio neki istorijski minimum početkom 2017. godine, i nekih 53 do 55 odsto, u zavisnosti od agencija koje rade istraživanja", objasnio je Klačar.

Po rečima direktorke CEAS-a Jelene Milić, najnovija istraživanja pokazuju da 11 odsto ljudi u Srbiji podržava ulazak u NATO, 68 odsto ispitanika se tome protivi, a 21 odsto njih je neodlučno.

Ona je primetila da manje od polovine stanovništa Srbije zna da je većina zemalja EU u članstvu NATO, i to bi, kako je rekla, trebalo da promovišu oni koji se bave evropskim integracijama Srbije jer se ta poruka se ne govori dovoljno često:

"Zbog vrlo malog zaokreta, ako tako mogu da kažem, u tome da su SAD sada spremnije da čuju Srbiju, možda malo detaljnije i neke argumente u prilog nekom kompromisnom, kakvom-takvom rešenju, da citiram predsednika Vučića, doprineli da 38 posto građana Srbije primeti da je politika SAD prema Srbiji sada bolja nego što je bila pre", istakla je direktorka CEAS-a.

Jelena Milić je podsetila da se sledeće godine navršavaju dve decenije od NATO bombardovanja, i tim povodom ona je rekla da će Rusija i Kina tu godišnjicu, verovatno, iskoristiti za svoje interese, a ne interese građana Srbije.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovao je i poslanik Dragan Šormaz koji je ocenio da jedino SAD imaju fer i pošten pristup prema Srbiji po pitanju Kosova. Iako priznaju njegovu nezavisnost, opet kažu - dogovorite se, sve ćemo podržati, "dok Nemačka kaže ne, ne i ne", ističe Šormaz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG