Linkovi

Tači: Moguć sastanak sa Vučićem u organizaciji Angele Merkel


Arhiva - Hašim Tači, predsednik Kosova
Arhiva - Hašim Tači, predsednik Kosova

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je da je vrlo moguće da će nemačka kancelarka Angela Merkel organizovati njegov sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da bi to bila "poruka da se ide brže napred".

Tači je to izjavio u intervjuu za prištinsku "TV Klan Kosova", prenose mediji. On je ocenio da bi taj susret bio dobrodošao i da bi predstavljao snažnu poruku da normalizacija odnosa Kosova i Srbije treba da napreduje brže.

"Naravno, tražeći od nas odgovornost, svi su shvatili da konačno rešenje podrazumeva stabilizaciju koja prevazilazi odnose naše dve zemlje i da je to regionalna stabilnost", kazao je Tači.

Rekao je da je s kancelarkom Merkel u Berlinu razgovarao i o predstojećem samitu zemlja EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji i da je Merkel radila na tome da se Kosovo na tom samitu tretira ravnopravno s drugima.

"Kosovo se sada predstavlja kao i druge zemlje regiona. Takođe mogu da potvrdim da će na samitu biti i gospođa Merkel, jer bez nje Samit ne bi imao smisla", kazao je Tači.

Rekao je da je Angela Merkel najviše podržavala predstojeće učešće Kosova na samitu zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, 16. maja.

Naglasio je da za njega ne predstavlja problem susret s Vučićem, sa kojim će, kako je rekao, biti u istoj sali.

Prema rečima Tačija, nikad se nije, niti će se razgovarati o podeli Kosova ili razmeni teritorija. Rekao je da smatra da se ta tema pojavila s "ciljem opipavanja pulsa" Kosova, Srbije i zemalja regiona.

"Lansiraju se lažne vesti i posle toga postaju političke teme. U interesu je da se provere ideje, da se vidi da li ih neko pokreće da bi se otvorila rasprava. Ideja o razmeni teritorija je bila lažna vest da se opipa puls na Kosovu, i Srbiji i u glavnim gradovima (zemalja regiona)", kazao je Tači u intervjuu.

XS
SM
MD
LG