Linkovi

Nova studija CDC: Nevakcinisani imaju 11 puta veće šanse da umru od Kovida 19


Zdravstvena radnica brine o obolelom od Kovida 19 na respiratoru, na jedinici intenzivne negde u baptističkoj bolnici Flojd, Nju Olbani, Indijana, 7. septembra 2021.
Zdravstvena radnica brine o obolelom od Kovida 19 na respiratoru, na jedinici intenzivne negde u baptističkoj bolnici Flojd, Nju Olbani, Indijana, 7. septembra 2021.

Nova studia u SAD čiji su rezultati objavljeni u petak pokazuju da vakcine protiv Kovida 19 pružaju snažnu zaštitu od hospitalizacija i smrti, čak i u slučajevima koji uključuju visoko zaraznu varijantu delta.

Jedna studija, koja je pratila 600.000 ljudi od aprila do sredine jula, otkrila je da je za ljude koji nisu bili vakcinisani više od 10 puta veća verovatnoća da će biti hospitalizovani i 11 puta veća verovatnoća da će umreti od onih koji su bili potpuno vakcinisani.

Nevakcinisani su imali 4,5 puta veće šanse da se zaraze, prema studiji koju su u petak objavile američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je takođe objavio dve druge studije koje pokazuju da se zaštita od vakcine smanjuje kod starije populacije, posebno onih od 75 godina i više godina.

Studije takođe pokazuju porast blažih infekcija Kovida 19 među potpuno vakcinisanim ljudima.

Dr Rošel Valenski, direktorka CDC-a, rekla je u petak na brifingu u Beloj kući o Kovidu 19 da su podaci pokazali da "vakcinacija funkcioniše i da će nas zaštititi od teških komplikacija Kovida 19".

Objavljivanje studija dolazi dan nakon što je predsednik SAD Džo Bajden najavio je novu obavezu za velike kompanije od kojih se zahteva da obezbede vakcinaciju svojih radnika. Naredba bi mogla da utiče na čak 100 miliona Amerikanaca.

Republikanski zvaničnici u nekoliko država pridružili su se republikanskim pozivima za sudsku borbu protiv nove obaveze.

Guverner Misisipija, republikanac Tejt Rives, rekla je u petak da su Bajdenovi federalni zahtjevi za vakcinom "očigledno neustavni" i da će se Misisipi pridružiti drugim državama u podnošenju tužbe.

Glavni tužilac Montane, Ostin Nadsen, takođe je obećao u petak da će se boriti protiv nove federalne obavezne vakcinacije na sudu čim se objave sve smernice.

Svet: Danska ukinula ograničenja, u Francuskoj optužena minisarka, Afrikanci vakcinišu i sasvim malu decu...

U drugim dešavanjima u petak, Danska je ukinula poslednje ograničenja u vezi sa Kovidom 19. Pasoši za vakcinisane više nisu potrebni za ulazak u noćne klubove; pravilo je uklonjeno za druga mesta septembra. 1.

Danska će u subotu svoj novi status proslaviti rasprodanim koncertom za 50.000 ljudi.

Uvođenje vakcinacije u toj skandanavskoj zemlji prošlo je dobro, pri čemu je 73 odsto od 5,8 miliona stanovnika potpuno vakcinisano, uključujući 96 odsto onih starijih od 65 godina.

U Francuskoj je bivša francuska ministarka zdravlja Anjes Buzan optužena u petak zbog postupanja sa pandemijom Kovida 19, navodi Agencija Frans pres.

Buzan je optužena za "ugrožavanje života drugih".

Francuski zvaničnici u petak su takođe objavili nova ograničenja za američke putnike koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa. Ti putnici sada moraju da pokažu "razloge za neophodno putovanje" pored dosadašnjeg zahteva za postojanje negativnog testa na prisustvo Kovida 19.

U Južnoj Africi, zdravstveni zvaničnici počeli su da vakcinišu decu, učestvujući u kliničkim ispitivanjima kineske vakcine Sinovak bajotek za decu od 6 meseci do 17 godina starosti.

Resursni centar za koronavirus Džons Hopkins saopštio je u petak kasno da je zabeležio 223,6 miliona slučajeva Kovida 19 u svetu i 4,6 miliona smrtnih slučajeva. Centar je objavio da je primljeno 5,6 milijardi doza vakcine.

U izveštaju su upotrebljavane neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG