Linkovi

Fajzerova vakcina protiv Kovida-19 dobila trajnu dozvolu u SAD


Fajzerova vakcina zadovoljila je standarde američke Uprave za hranu i lekove da dobije puno odobrenje za upotrebu.
Fajzerova vakcina zadovoljila je standarde američke Uprave za hranu i lekove da dobije puno odobrenje za upotrebu.

SAD su dale puno odoborenje za upotrebu Fajzerove vakcine protiv Kovida-19, što je veliki korak koji bi pomao da pomogne da se poveća poverenje javnosti u vakcine, dok se Amerika bori sa do sada najzaraznijom mutacijom koronavirusa.

Vakcina koju su razvili farmaceutska kompanija Fajzer i njen partner Bajontek sada ima snažnu podršku Uprave za hranu i lekove (FDA), koja nikada do sad nije imala toliko dokaza na raspolaganju da proceni bezbednost neke vakcine. Više od 200 miliona doza Fajzer vakcine već je podeljeno u SAD - i još stotine miliona širom sveta - od kad je vakcina počela da se koristi u decembru, na osnovu dozvole za hitnu upotrebu.

“Javnost može da bude sigurna da ova vakcina zadovoljava visoke standarde bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta proizvodnje, koje Uprava za hranu i lekove zahteva od proizvoda da bi dobili njenu dozvolu, izjavila je Dženet Vudkok, vršiteljka dužnosti komesarke FDA. said acting FDA Commissioner Janet Woodcock. “Danas smo došli na korak bliže promeni toka pandemije u Sjedinjenim Državama."

Nakon što je Fajzerova vakcina za Kovid-19 dobila trajnu dozvolu FDA, predsednik Džo Bajden oglasio se na Tviteru i pozvao Amerikance koji se još nisu vakcinisali da to učine. "Dok sve tri vakcine protiv Kovida-19 ispunjavaju stroge standarde Uprave za hranu i lekove za hitnu upotrebu, ovo puno odobrenje trebalo bi da pruži dodatno uverenje da je ova vakcina bezbedna i efikasna. Ako se još niste vakcinisali - sada je vreme", poručio je Bajden.

SAD su postale prva zemlja koja je dala puno odoborenje za Fajzer vakcinu, a direktor kompanije Albert Burla saopštio je da se nada da će odluka "pomoći da se poveća poverenje u našu vakcinu, pošto vakcinacija ostaje najbolji način koji imamo da se zaštite životi."

Vakcinacija u SAD je dostigla najniži nivo u julu. Međutim, pošto su bolnički kreveti puni pacijenata zaraženih delta sojem, broj vakcinisanih je ponovo u porastu - svakog dana u proseku se vakciniše oko milion ljudi. Nešto više od polovine američke populacije je kompleteno vakcinisano, jednom od tri opcije u zemlji - vakcinama kompanija Fajzer, Moderna ili Džonson i Džonson.

Odluka FDA mogla bi da podstakne nove kompanije, univerzitete i lokalne vlade da počnu da traže potvrde o imunizaciji. Ovog meseca, Njujork, Nju Orleans i San Francisko su počeli da traže dokaz o vakcinaciji u restoranima, barovima i drugim zatvorenim prostorima. Na saveznom nivou, predsednik Džo Bajden traži od vladinih radnika da potpišu formulare sa svedočanstvom da su vakcinisani ili se podvrgnu redovnim testiranjima.

Amerikanci, zabrinuti zbog mutacija virusa, se većinom slažu. skoro 6 od 10 podržava ideju da se od ljudi koji putuju avionom ili dolaze na masovnije javne događaje traži potvrda o vakcini - prema nedavnom istraživanju koje su sproveli Asošijeted pres i NORC - Centar za istraživanje javnih pitanja.

XS
SM
MD
LG