Linkovi

Vlada SAD planira da od septembra ponudi dodatne doze vakcina, SZO kritikuje


ARHIVA - Medicinski radnik priprema Fajzer vakcinu 2. marta 2021. u centru za masovn u vakcinaciju u Portlandu, u drđavi Mejn (Foto: AP/Robert F. Bukaty)
ARHIVA - Medicinski radnik priprema Fajzer vakcinu 2. marta 2021. u centru za masovn u vakcinaciju u Portlandu, u drđavi Mejn (Foto: AP/Robert F. Bukaty)

Američka vlada saopštila je da planira da od septembra ponudi dodatne doze vakcine protiv Kovida 19 svim Amerikancima da bi bili bolje zaštićeni u svijetlu naglog širenja delta soja koronavirusa i dokaza da se vremenom smanjuje djelotvornos vakcine.

Planom, čije je detalje su iznijeli direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i drugi zdravstveni zvaničnici, predviđeno je da građani prime takozvani buster osam mjeseci nakon što su dobili drugu dozu vakcine kompanija Fajzer ili Moderna. Imunizacija dodatnim dozama mogla bi da počne od 20. septembra.

"Naš plan je da zaštitimo američki narod i da budemo bolje pripremljeni za virus", saopštila je direktorka CDC-a Rošel Valenski.

Zdravstveni zvaničnici saopštili su da će osobama koje su primile jednu dozu Džonson i Džonson vakcine verovatno biti potrebne dodatne doze, ali da čekaju na dodatne podatke.

Cjelokupni plan će zavisiti od procjene Uprave za hranu i lijekove o tome da li je treća doza vakcine bezbjedna i efikasna, kao i preporuka savetnika CDC-a.

Zvaničnici su u saopštenju naveli da je "veoma jasno" da se zaštita koju vakcine pružaju protiv infekcije smanjuje tokom vremena i da se sa brzim širenjem veoma zaraznog delta soja "vide dokazi o smanjenoj zaštiti od blagih i umjerenih oboljenja". Takođe su upozorili da bi na "osnovu najnovijih procjena, trenutna zaštita protiv ozbiljnih oboljenja, hospitalizacija i smrtnih ishoda mogla biti umanjena narednih mjeseci".

Međutim, glavni naučnici u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) oštro su kritikovali američki plan, navodeći da siromašne zemlje ne dobijaju dovoljno vakcina ni za početnu imunizaciju.

"Planiramo da damo dodatne pojaseve za spasavanje ljudima koji ih već imaju, dok ostavljamo druge da se udave bez i jednog pojasa", rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan.

XS
SM
MD
LG