Linkovi

SAD odobrile treću dozu vakcine za osobe sa oslabljenim imunitetom


ARHIVA - Lekarka priprema vakcinu na lokaciji za vakcinaciju u Njujorku (Foto: AP/Mary Altaffer)
ARHIVA - Lekarka priprema vakcinu na lokaciji za vakcinaciju u Njujorku (Foto: AP/Mary Altaffer)

Savetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak je preporučio upotrebu dodatne doze vakcine protiv Kovida 19 kod pojedinih osoba sa ugroženim imunitetom, prenosi agencija Rojters.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) prethodno je, u četvrtak veče, odobrila hitnu upotrebu dodatne doze vakcine protiv Kovida 19, kompanija "Fajzer" i "Moderna", kod pacijenata sa visokim rizikom, dok broj zaraženih delta varijantom virusa nastavlja da raste.

"Posle sveobuhvatnog razmatranja dostupnih podataka, FDA je utvrdila da ova mala, ranjiva grupa može da ima koristi od treće doze Fajzer-Bajontek ili Modernine vakcine. Drugi koji su u potpunosti imunizovani su adekvatno zaštićeni i trenutno im nije potrebna dodatna doza vakcine protiv Kovida 19", tvitovala je Dženet Vudkok, vršilac dužnosti komesara FDA.

“Te doze su namenjene ljudima koji skoro sigurno nisu bili prvobitno adekvatno zaštićeni”, rekao je doktor Entoni Fauči, glavni zdravstveni savetnik Bele kuće.

Među njima su pacijenti sa transplantima, ljudi koji dobijaju hemoterapiju ili su na lekovima koji im suzbijaju imuni sistem. FDA je utvrdila da oni mogu da prime treću dozu vakcine najmanje 28 dana posle druge. Međutim, nije pomenula pacijente sa ugroženim imunitetom koji su primili jednu dozu vakcine kompanije "Džonson i Džonson".

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u petak da se odobrenje dodatne doze trenutno ne odnosi na Džonson i Džonson vakcine zbog, kako je navedeno, nepotpunih podataka.

Odluka Uprave za hranu i lekove, prema procenama, obuhvata manje od 3 odsto punoljetnih Amerikanaca.

Zdravstveni zvaničnici u SAD odvojeno razmatraju da li i kada zaštita koju vakcina pruža kod prosečnih građana slabi dovoljno da je potrebna dodatna doza za sve. Za sada, vakcine i dalje snažno štite opštu populaciju, prenosi agencija Asošijeted pres.

Veliki broj dece na intenzivnoj nezi

U međuvremenu, i dalje naglo raste broj novozaraženih, a u južnim američkim državama u toku je kriza sa razboljevanjem dece.

U severnom Teksasu, lekari kažu da pedijatrijske jedinice intenzivne nege ostaju bez kreveta. U Misisipiju je broj zaraženih tako visok da se zvaničnici spremaju da otvore poljsku bolnicu u garaži medicinskog centra.

"Kada vidite poljsku bolnicu u jednom velikom akademsko-medicinskom centru, to ukazuje na kolaps sistema. Nema dovoljno kreveta za sve pacijente države Misisipi”, kaže lekar Alan Džons.

U Alabami, učenik sedmog razreda hospitalizovan je sa Kovidom.

“Sedite u Kovid krilu bolnice, gledate kroz staklena vrata i vidite decu svih uzrasta i svi izgledaju kao Brodi, bore se za vazduh, a svi okolo nose zaštitna odela”, ispričala je njegova majka.

Da bi se zaštitila deca, doktor Entoni Fauči pozvao je sve Amerikance koji mogu da dobiju vakcinu - da to što pre urade.

"Svako ko se nalazi u blizini dece, a može da se vakciniše - treba da se vakciniše".

U Hjustonu, raste tenzija gde su neki prosvetni zvaničnici u sporu sa guvernerom Teksasa koji je zabranio da se uvodi obavezno nošenje maski.

Najmanje četvoro prosvetnih radnika na Floridi je preminulo od Kovida u proteklih 48 sati, dok se školski okruzi takođe spore sa svojim guvernerima oko nošenja maski.

XS
SM
MD
LG