Linkovi

Pandemija ne posustaje u novoj godini, virus brži od vakcine


Stanovnici Meksiko Sitija čekaju u redu da napune boce sa kiseonikom za članove porodica, obolele od koronavirusa, 31. decembar 2020. (Foto: AP/Marco Ugarte)
Stanovnici Meksiko Sitija čekaju u redu da napune boce sa kiseonikom za članove porodica, obolele od koronavirusa, 31. decembar 2020. (Foto: AP/Marco Ugarte)

Uprkos većem pristupu vakcinama protiv Kovida 19, januar će po svemu sudeći biti sumoran širom sveta, dok se koronavirus i njegovi novi sojevi šire od Britanije do Japana i Kalifornije.

Bolnice su pune zaraženih, a ponovo je ugrožen i životni standard građana s ozbirom na to da vlade zatvaraju biznise i pokušavaju da nađu rešenje za trenutnu situaciju, prenosi AP.

U Engleskoj je ponovo uveden karantin, a u bolnicama u Meksiko Sitiju je više obolelih od koronavirusa neko ikada ranije. Dnevni bilans žrtava u utorak u Nemačkoj je bio među najvećim do sada. Južnoafrička Republika i Brazil pokušavaju da pronađu slobodna mesta da sahrane preminule. Čak se i Tajland, koji je do sada bio uspešan u suzbijanju pandemije, bori protiv neočekivanog talasa zaraze.

Dok se lekari spremaju za veći broj pacijenata obolelih od Kovida 19 posle božićnjih i novogodišnjih praznika, sve više zemalja prijavljuje slučajeve nove varijante koronavirusa koja je više zarazna, a koja se prvobitno raširila u Britaniji.

"Januar će da bude težak. Stav da nam je dosta svega, da želimo da vidimo nešto drugo i da se to ne odnosi na nas mora da nestane. Svi zaista moraju da budu angažovani", poručila je portparolka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Haris.

Dok je u Britaniji ove nedelje počela vakcinacija drugom vakcinom, a u nekim američkim državama se daje druga doza, pristup vakcinama na globalnom nivou je veoma neujednačen. Zalihe nisu ni blizu dovoljne da se zadovolji ogromna potražnja, potrebna da bi se pobedio virus koji je odneo više od 1,8 miliona života u svetu.

"Pandemija je intenzivirana u Evropi, u SAD. Što više možemo da smanjimo stopu zaraženosti, to su bolje šanse da vaša strategija vakcinacije bude delotvorna", ocenila je Haris.

Zabrinuta zbog novog oblika koronavirusa, Danska je u utorak ograničila javna okupljanja na 5 ljudi, sa prethodnih 10.

U Italiji, gde stotine umiru svakodnevno, produžene su restriktivne mere uvedene za vreme božićnih praznika. Vlasti u Nemačkoj takođe su produžile karantin do kraja meseca i uvele oštrije mere za suzbijanje virusa, dok je Španija ograničila putovanja. Očekuje se da Francuska uvede oštrije mere u četvrtak, a Ukrajina zatvara škole i restorane od petka.

U Latinskoj Americi se upozorava da najgore tek predstoji.

"Rast u Brazilu je mnogo ozbiljniji od onoga što se događalo pre nekoliko meseci", kaže Domingoš Alveš, profesor na Univerzitetu Sao Paola.

Broj pacijenata na intenzivnim negama u Brazilu dostigao je najviši nivo od avgusta, u trenutku kada su u zemlji otvorene radnje i kancelarije nakon praznika. Ta zemlja još nije odobrila niti dobila vakcinu protiv koronavirusa. Ispred pojedinih bolnica ponovo su dopremljeni kontejneri za posmrtne ostatke žrtava Kovida 19.

Prestonica Meksika ima više pacijenata obolelih od koronavirusa nego ikada ranije, a dolaze i lekari iz manje pogođenih krajeva. Priobalni gradovi spremaju se za povećani broj zaraženih, nakon posete hiljada američkih i evropskih turista tokom praznika.

U Zimbabveu je ponovo uveden policijski čas, zabranjena javna okupljanja i odloženo otvaranje škola. U Južnoafričkoj Republici, gde je registrovana još jedna varijanta virusa koja se brzo širi, takođe je ponovo uveden policijski čas, zabranjena prodaja alkohola i zatvorena većina plaži.

Pogrebne službe pokušavaju da se izbore za većim brojem žrtava.

"Nikada ovo nismo videli. Ostali smo bez kovčega, slobodnog mesta u mrtvačnicama. Obično kremiramo posmrtne ostatke tokom dana, sada to radimo i tokom večeri", kazao je za lokalne medije predsednik Nacionalnog udruženja pogrebnika Muzi Hlengva.

Na Tajlandu su proteklih nekoliko nedelja zaražene hiljade ljudi, zbog čega je vlada zatvorila velike delove zemlje, uključujući i prestonicu Bangkok, a razmatraju se oštrije mere.

Japan se priprema da ove nedelje proglasi vanredno stanje, pooštri kontrolu na granicama i ubrza proces odobrenja vakcine nakon naglog rasta obolelih posle novogodišnje večeri.

Vakcinacija je usporena u mnogim zemljama. U SAD, gde je preminulo više od 350.000 ljudi, pojedine države pokušavaju da obezbede dovoljno doza i organizuju vakcinaciju.

Holandija je na udaru kritika zato što je poslednja članica EU koja će početi vakcinaciju, u sredu. Australija ne planira da daje vakcine do marta. A većina siromašnijih zemalja još više zaostaje.

Indija je jedini tračak nade. Stopa zaraženosti u toj zemlji je značajno pala u odnosu na vrhunac u septembru, a pokrenut je i jedan od najvećih programa vakcinacije u svetu, čiji cilj je da se do avgusta vakciniše 300 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG