Linkovi

Južna Koreja produžila zabranu za letove iz Britanije posle pozitivnih testova na novi oblik virusa


Putnici na međunarodnom aerodromu Inčeon u Južnoj Koreji (Foto: Reuters)
Putnici na međunarodnom aerodromu Inčeon u Južnoj Koreji (Foto: Reuters)

Južna Koreja je saopštila da će produžiti zabranu za direktne letove iz Velike Britanije do 7. januara, pošto je troje ljudi, koji su nedavno ušli u tu zemlju, testirano pozitivno na oblik Kovida 19, koji je prvo identifikovan u Britaniji.

Koreanska Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti objavila je da su tri osobe stigle 22. decembra letom iz Londona, i da su one prva tri zabeležena slučaja nove varijante koronavirusa u Južnoj Koreji.

Japan, koji je prijavio svoj prvi slučaj novog soja virusa, zabranio je ulazak svim strancima, koji nemaju boravišnu dozvolu, od ponedeljka u ponoć do kraja januara.

Počev od ponedeljka, američke vlasti saopštile su da putnici koji stižu iz Britanije moraju da 72 sata pre polaska imaju negativan test na Kovid-19. ​

Vakcina na putu da bude potvrđena

Britanske vlasti trebalo bi da odobre upotrebu još jedne vakcine u borbi protiv koronavirusa ove nedelje. Radi se o vakcini kompanije Astra Zeneka, za koju je izvršnio direktor te farmaceutske kuće rekao da će biti podjednako efikasna protiv virusa kao i njene prethodnice - vakcine koje su napravili Fajzer/Bajontek i Moderna.

Prvi čovek Astra Zeneke Paskal Sorio izjavio je za nedeljno izdanje britanskog dnevnika "Tajms" da je kompanija “utvrdila dobitnu formulu i kako da postigne efikasnost da, posle dve doze, vakcina bude podjednako uspešna kao i ostale”.


Soiro je dodao da veruje da će vakcina koju je razvila njegova kompanija takođe biti efikasna protiv novog oblika virusa, koji je više zarazan i izaziva zabrinutost širom sveta.

Ukoliko bude potvrđena, vakcina Astra Zeneke biće peta napravljena za borbu protiv koronavirusa. Rani testovi pokazali su da je vakcina 70 odsto efikasna u sprečavanju bolesti, u poređenju sa 95 odsto koliko su prijavili Fajzer i njegov nemački partner Bajnotek. Rusija i Kina takođe imaju svoje vakcine.

Najnovija vakcina trebalo bi da se pojavi na tržištu u trenutku kada se svet približava 81 milion slučajeva zaraze na globalnom nivou, od čega je stradalo više od 1,7 miliona ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

U SAD, zabeleženo je 19 miliona infekcija, a preminulo je više od 333 hiljade ljudi.

Sidnejska luka zatvorena za Novu godinu

U međuvremenu, pandemija je primorala vlasti u Australiji da zabrane građanima da prisustvuju jednoj od najpoznatijih proslava dočeka Nove godine u svetu.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan objavila je u ponedeljak da će Sidnejska luka biti zatvorena za javnost u četvrtak uveče na novogodišnju noć, kako bi se sprečilo širenje bolesti izvan predgrađa koje obuhvata plaže na severu grada. Ukupno 125 osoba u tom kraju testirano je pozitivno na Kovid 19 od sredine decembra, uključujući i pet novih slučajeva u ponedeljak.

Tradicionalni doček Nove godine obuhvata spektakularni vatromet koji obajsava nebo iznad čuvenog zdanja Sidnejske opere. Obično, najmanje milion ljudi prisustvuje uživo tom događaju, ali premijerka Beredžiklijan poručila je da je najbezbedniji način za građane Sidneja da gledaju vatromet ove godine, iz svojih kuća, na televiziji.

XS
SM
MD
LG