Linkovi

Prvi slučaj novog soja koronavirusa u SAD otkriven u Koloradu


17. ulica u centru Denvera, 28. decembra 2020.
17. ulica u centru Denvera, 28. decembra 2020.

Prvi prijavljeni američki slučaj novog soja virusa Kovida-19, koji se širi po Britaniji, otkriven je u Koloradu, saopštio je guverner Džered Polis u utorak.

Nova varijanta virusa otkrivena je kod muškarca u 20-tim godinama, koji je trenutno u izolaciji u okrugu Elbert jugoistočno od Denvera i nije nigde putovao, saopštili su zdravstveni zvaničnici iz te države.

Okrug Elbert je pretežno ruralno područje na periferiji Denvera, kroz koje prolazi i deo glavnog autoputa u državi. Državna laboratorija Kolorada potvrdila je da je u pitanju novi oblik virusa, i obavestila Centre za kontrolu i prevenciju bolesti.

Britanski naučnici smatraju da je novi soj zarazniji od prethodno identifikovanih varijanti. Veruje se da su vakcine koje se trenutno daju efikasne i protiv tog soja, saopštili su zdravstveni zvaničnici Kolorada.

Zdravstveni zvaničnici ispituju druge potencijalne slučajeve i prate stanje osoba sa kojima je zaraženi mladić bio u kontaktu kako bi ustanovili da li se novi oblik virusa proširio po državi.

"Ima mnogo toga što ne znamo o novoj varijanti Kovida-19, ali naučnici u Britaniji upozoravaju svet da je znatno zarazniji. Zdravlje i bezbednost građana Kolorada su naš prioritet i pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj kao i sve indikatore za Kovid-19", rekao je guverner Polis.

Zbog otkrića nove varijante virusa, Centri za kontrolu bolesti objavili su Božić nova pravila za putnike koji dolaze u SAD iz Britanije, zahtevajući da pokažu negativan test na Kovid-19.

Zabrinutost zbog novog soja virusa raste od vikenda pre Božića, kada je britanski premijer izjavio da se novi oblik po svemu sudeći širi brže od ranijih varijanti. Prvi slučaj novog soja registrovan je na jugoistoku Engleske.

Nekoliko desetina zemalja zabranilo je letove iz Britanije a južna Engleska stavljena pod striktne mere karantina. Naučnici kažu da postoji razlog za zabrinutost - ali ne i paniku - zbog novih oblika virusa.

Putnici na šalteru Britiš Ervejza na aerodromu u Meksiku.
Putnici na šalteru Britiš Ervejza na aerodromu u Meksiku.

Japan je u ponedeljak saopštio da neće dozvoliti ulazak u zemlju stranim državljanima iz mera prestrožnosti zbog novog oblika virusa.

Nove varijante koronavirusa su viđene skoro od trenutka kada je virus prvi put otkriven u Kini pre skoro godinu dana. Uobičajeno je za viruse da dožive male promene dok se razmnožavaju i kreću kroz populaciju.

Međutim, ako virus ima značajne mutacije, postoji zabrinutost da vakcine više neće moći da pruže isti nivo zaštite. Iako je to mogućnost koju treba pratiti kod koronavirusa tokom vremena, stručnjaci kažu da ne veruju da je to slučaj sa najnovijim oblikom virusa.

Britanska varijanta, poznata kao B.1.1.7 takođe je pronađena u Kanadi, Italiji, Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Južna Afrika je otkrila veoma zaraznu varijantu Kovida-19 koja je dovela do najnovijeg velikog rasta broja potvrđenih slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Varijanta, poznata kao 501.V2, je dominantna među novopotvrđenim infekcijama u toj zemlji, prema zdravstvenim zvaničnicima i naučnicima koji su formulisali strategiju borbe Južne Afrike protiv virusa.

XS
SM
MD
LG