Linkovi

Vakcina Astra Zeneke odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji


FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration
FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila za upotrebu vakcinu protiv Kovida 19 koju su proizveli Univerzitet Oksford i Astra Zeneka.

"Vlada je prihvatila preporuku Agencije za lekove (MHRA) da odobri vakcinu Oksforda i Astra Zeneke", saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Vlada Borisa Džonsona je već naručila 100 miliona doza ove vakcine

Ipak, malo je verovatno da će je u skorije vreme odobriti i EU ili SAD, zbog toga što i dalje ima otvorenih pitanja u vezi sa efikasnošću dve doze vakcine.

Naime, podaci objavljeni prošlog meseca pokazuju da je efikasnost vakcine posle primljene dve doze 62 odsto, iako se pokazalo da je ona veća - oko 90 odsto - kada se prvo primi pola doze, a onda cela.

Britanske službe su, međutim, odobrile režim od dve pune doze vakcine, a u britanskoj Agenciji za lekove kažu da je efikasnost bolja kada između primanja dve doze prođe tri meseca.

Sekretar za zdravstvo Met Henok kaže da će vakcina Astra Zeneke početi da se daje od sledeće nedelje. Upotreba ove vakcine naajvljena je i u Indiji od januara.

Ključno za ovu vakcinu je i to što ne zahteva posebno niske temperature za skladištenje, kao Fajzerova vakcina.

Britanija je prva na svetu odobrila i Fajzer/Bajontek vakcinu, a vakcina Astra Zeneke je druga odobrena za upotrebu u toj zemlji.

U SAD su odobrene vakcine proizvođača Fajzer/Bajontek i Moderna, dok je EU za upotrebu odobrila Fajzerovu vakcinu.

U svetu je od koronavirusa umrlo skoro 1,7 miliona ljudi, a u Britaniji broj obolelih raste, kao i broj onih kod kojih je otkrivena nova, zaraznija varijanta virusa.

Zbog novog soja koronavirusa, mnoge zemlje su obustavile letove sa Britanijom ili uslovljavaju putnike iz te zemlje da imaju negativan test.

XS
SM
MD
LG